- Dette var veldig hyggelig, sier administrerende direktør i Norsk kylling, Kjell Åge Stokbakken. Han satt i et møte i Oslo da meldingene begynte å tikke inn.

- Var du spent på Fylkesmannens avgjørelse?

- Ja, det må jeg si jeg var. Samtidig er jeg veldig glad for at det endte slik, og at Fylkesmannen sier at dette har skjedd i henhold til alle demokratiske prosesser og at alt har gått rett for seg med planarbeidet.

Glad kommunalsjef

Glad er også ledelsen i Orkdal kommune:

- Vi er godt fornøyd, sier kommunalsjef for samfunn og næring, Steinar Gaustad.

Det som gleder ham mest, er budskapet i torsdagens brev fra Fylkesmannen, der det konkluderes med at Sabima ikke har fått medhold i sin klage, og at Orkdal kommunes vedtak om reguleringsplanen for Furumoen, blir stadfestet.

Det betyr at den siste rest av usikkerhet rundt utbygginga av Norsk kyllings milliardfabrikk, nå er borte.

«Ikke grunnlag»

Det var Sabima, Samarbeidsrådet for biologisk mangfold, som klaget på reguleringsplanen for Furumoen. Klagen ble avvist i forvaltningsutvalget i februar, og Sabima klaget deretter vedtaket inn for Fylkesmannen. Bakgrunnen for Sabimas klage, var gjenfylling av Furumokjela.

Arbeidet med gjenfylling av kjela ble stoppet først på mars i påvente av Fylkesmannens avgjørelse.

- Ikke grunnlag

Dette skriver Fylkesmannen i sin konklusjon:

«Fylkesmannen har ikke funnet grunnlag for å sette Orkdal kommunes planvedtak til side. Vi har ingen bemerkninger til lovanvendelsen eller skjønnsutøvelsen, og vi kan ikke se at det hefter saksbehandlingsfeil ved kommunens behandling som kan ha virket inn på vedtakets innhold.

I medhold av pbl. § 1-9 og etter delegering fra departementet fattes følgende vedtak:

Orkdal kommunes vedtak av 6. desember 2017, vedrørende reguleringsplan for Furumoen, stadfestes. Klagen har dermed ikke ført frem. Fylkesmannens vedtak er endelig og kan ikke påklages videre i forvaltningen, jf. fvl. § 28.»

Anerkjennelse av kommunen

Fylkesmannens gjennomgang av klagen er også en stor anerkjennelse av planarbeidet Orkdal kommune har gjennomført, både med den overordnede næringsplanen og reguleringsplanen for Furumoen. Fylkesmannen roser kommunen for et godt og grundig planarbeid.

- Vi hadde levd med det om vi hadde blitt kritisert for planprosessen. Det viktigste for oss, er at Norsk kylling kan fortsette arbeidet i Furumoen. Men det er selvsagt godt å få en slik tilbakemelding på planprosessen vår, sier Gaustad som mottok eposten fra Fylkesmannen torsdag ettermiddag.

Varslet allerede i 2016

I Fylkesmannens gjennomgang av Sabima-klagen ligger det en aldri så liten kritikk mot at Sabima kom sent på banen.

- Klagerne framsatte, så langt vi kan se, ikke merknader under høringa. Temaet Furumokjela, og hvorvidt denne må bevares, har imidlertid vært en del av saken helt siden oppstarten, og flere høringsinstanser har problematisert nettopp gjenfylling av Furumokjela, skriver Fylkesmannen i sin vurdering, og understreker dette med at Orkdal kommune allerede i 2016 bekjentgjorde at man planla ei gjenfylling av kjela.

Roser kommunen

Fylkesmannen har forståelse for at Sabima og flere ikke ønsker utbygging av området til industri, i og med at mange kvaliteter vil gå tapt med utbygginga. Samtidig understrekes det at innholdet i reguleringsplanen er lagt til kommunestyrets frie, skjønnsmessige vurdering, og Fylkesmannen har ingen ting å utsette på dette arbeidet. I sin oppsummering skriver Fylkesmannen følgende:

- Vedtatte reguleringsplan er i tråd med overordnet kommunedelplan for næringsarealer. Det er en grundig planprosess som ligger bak omdisponeringen av arealene, og konsekvensene synes å være tilstrekkelig gjort rede for. Kommunen har etter det vi kan se foretatt en tilstrekkelig vurdering av både fordeler og ulemper med utbyggingen av Furumoen. Det er vektlagt at utbyggingen vil tilføre kommunen arbeidsplasser og gi store ringvirkninger for Orkanger som industristed. Kommunen har lagt vekt på legitime og relevante hensyn i planprosessen, og vi har ikke funnet grunnlag for å overprøve kommunens frie skjønn i forhold til hva som totalt sett vil gi den beste arealdisponeringen i området.

To klager - begge avvist

I samme brev konkluderer også Fylkesmannen når det gjelder Sabimas klage på selve igangsettingstillatelsen. Også denne blir avvist:

- Fylkesmannen finner å måtte avvise klagen på igangsettingstillatelsen da forholdet allerede er avgjort i bindende reguleringsplan.

Trond Flydal, som er leder for juridisk seksjon hos Fylkesmannen i Trøndelag, sier at nytt lovverk strammer inn i forhold til «serieklager». Det betyr at man ikke kan få behandlet klage som går på samme sak to ganger.

Liten vits i anke

Sabima har imdlertid anledning til å påklage avvisningsvedtaket. Saken vil da i tilfelle havne hos departementet. Dersom Sabima - rent hypotetisk - skulle få medhold i departementet, betyr det at Fylkesmannen må realitetsbehandle klagen på igangsettingstillatelsen.

Ifølge Flydal ligger det i kortene hva som ville blitt resultatet av en slik realitetsbehandling, nemlig samme konklusjon som i klagen på reguleringsplanen. Motsatt utfall ville ha betydd at Fylkesmannen hadde motsagt seg selv. Det vil ikke skje.

Norsk kylling skal bygge en fabrikk til to milliarder kroner i Orkdal. Foto: Catharina Morken