Hemne

Det sier HVS-rektor Ole Ledahl om de planene som nå er lagt på tegnebrettet for en utvidelse av skolen.

Denne uka presenterte han planene for en delegasjon fylkespolitikere fra Høyre som var på besøk; Jan Grønningen som representerer skoleutvalget, gruppeleder Pål Sæther Eiden og gruppenestleder Henrik Kiærulf.

Rektorens offensive tilnærming til hvordan framtidas skoler bør være ble møtt med det nærmeste en kommer applaus av de tre Høyre-politikerne på fylket.

«Profilfarge»

Ole Ledahl har en visjon om å bygge profilskoler. Det vil si å tilpasse tilbudene til næringslivet i nærmiljøet.

— For HVS er det naturlig at metallurgi/laboratoriefag, olje/gass og landbasert settefisk er skolens profilfag opp mot henholdsvis Holla, Tjeldbergodden og havbruksnæringa med verdens største settefiskanlegg i Belsvika, sier Ledahl.

Samtidig understreker han:

— Vi skal ikke ha bare det, men disse tilbudene skal farge skolen. Frøya videregående skole er et godt eksempel med sin profil knyttet til den blå næringa.

Alle kan ikke ha alt

Alt dette er i tråd med kunnskapsdepartementets syn; skole og næringsliv må samarbeide tettere.

— Vi har pushet på denne saken, som er en del av skolebruksplan nummer 5. Den har vært drøftet i fylkesutvalget, sier Henrik Kiærulf.

Skolebruksplan nummer 5 er en investeringsplan. Den endelige planen skal vedtas av fylkestinget, trolig mot slutten av året.

— Vi har sansen for tanken om profilskoler, da det ikke vil være hensiktsmessig at alle skoler har alle tilbud, sier Pål Sæther Eiden.

Trinnvis utbygging?

Delegasjonen startet besøksrunden den uka på Wacker Holla Metall, der de fikk informasjon om bedriftens behov for fagarbeidere i tida framover. Holla og HVS har i flere år samarbeidet tett.

— Vi ønsker å levere kompetanse til Holla, sier Ole Ledahl, som etter en tid med lik fordeling av søkere til allmennfag og yrkesfag, nå opplever mer en dreining mot yrkesfag.

Han er glad for positive signaler fra fylkespolitikerne.

— De har fulgt opp og jobber videre med utvikling av HVS, og vi har nå altså en arealdisponeringsplan. Vi er realistiske nok til å se for oss ei trinnvis utbygging av skolen, sier Ledahl.

Prismessig er tommelfingerregelen en kostnad på 12 millioner kroner pr. 300 kvadratmeter utbygd areal, basert på kvadratmeterpris.

Ett alternativ er ei utbygging i retning øst/nordøst i forlengelsen av nyfløya, som sto ferdig i 2009. Fløya for yrkesfag ble tatt i bruk i 1996.

Positivt inntrykk

Det var en følelse av gjensidig nytte som preget dialogen mellom skoleledelsen og politikerne.

— Vi er glad for å kunne gi et ærlig bilde av hvordan vi driver skolen og hvilke utfordringer og muligheter vi står overfor. Vi ønsker å utvikle skolen opp mot næringslivet, og vi fikk tilbakemelding fra politikerne om at det er en god og fornuftig tanke med profilskoler og satsing på distriktsskolene, sier Ledahl.

— For oss er det veldig viktig at vi kommer oss ut fra kontorene og får se og høre om situasjonen for den enkelte skolen. Vi har et positivt inntrykk av hvordan de driver, og hvordan de ønsker å drive Hemne videregående skole i framtida, sier Pål Sæther Eiden.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

En forlengelse av nyfløya i retning øst/nordøst er ett utbyggingsalternativ. Foto: John M. Myrhaug