Før jul fikk Meldal idrettsråd innspill om å se på muligheten for å få slått sammen de seks idrettslagene til ett, stort idrettslag. Idretten i Meldal består av IL Nor, Meldal IL, Løkken IF og Dalguten IL, samt de to store særidrettslagene Meldal fotballklubb og Meldal håndballklubb. Idrettsrådet svarte med å utfordre idrettslagene til å drøfte ei mulig sammenslåing i sine respektive styrer, for så å komme med ei tilbakemelding til idrettsrådet. Da ST kontaktet idrettslagene 7. desember i fjor, var responsen litt blanda. Noen syntes ideen virket interessant, mens andre var litt mer lunkne til til eventuell sammenslåing.

Denne uka, nesten tre måneder etter at ideen om sammenslåing ble lansert, har man kommet noe lenger. I torsdagsavisa signalisere Dalguten IL, Meldal IL og Meldal fotballklubb at de stiller seg positive til sammenslåing, mens IL Nor, Løkken IF og Meldal håndballklubb avventer mer informasjon og behandling i eget styre før de sier noe mer om hvordadan de stiller seg. Men så langt stiller altså ingen av idrettslagene seg negativite til initiativet.

Det skal bli interessant å følge denne prosessen videre. Idrettslagene spiller nemlig en uttrolig viktig rolle i alle lokalsamfunn. I veldig stor grad er det idrettslagene som bringer opplevelser, spenning og glede inn i barn og unges hverdag. Men i likhet med andre frivillige lag og organisasjoner, så kjenner også idrettslagene på utfordringene med å skaffe kompetente og oppofrende frivillige til å ta på verv. I tillegg er det en veldig krevende øvelse å holde et idrettslag i gang, både i forhold til å det sportslige innholdet og ikke minst når det kommer til økonomi. Mange idrettslag omsetter for millionbeløp. Aktivitetene koster penger, og man er helt avhengig av å få inn nok midler til å holde aktivitetene i gang.

Alt dette krever stor innsats, og dermed kreves også dedikerte frivillige til å fylle de ulike rollene. Ei sammenslåing til ett, stort idrettslag, vil kunne gjøre det enklere å rekruttere nok dyktige frivillige til styre og stell, samt frigjøre ressurser til aktivitetsinnhold. Derfor blir det veldig spennende å se hva som kommer ut av initiativet i Meldal. Blir det en realitet, så vil det bli interessant å høste erfaringer som idrettslag i andre kommuner kan dra veksler på. Utfordringene med å drive idrettslag, er nemlig lik i alle kommuner. Den største utfordringa vil trolig bli følelser knyttet til geografi og tilhørighet. Idretten er nemlig langt på vei synonymt med følelser og identitet. For at sammenslåing skal bli en suksess, må man lykkes med å skape en ny, felles identitet. Lykke til!

Foto: Silje Asbjørnsen