Snillfjord

Selskapet Johs. J. Syltern, med hovedkontor i Åfjord kommune, er tildelt jobben med å bygge tilførselsveier og fundamenter for vindturbinene på de tre siste vindparkene i Fosen-utbyggingen.

Kontrakten har en samlet verdi på ca. 600 millioner kroner, og omfatter vindparkene Kvenndalsfjellet og Harbaksfjellet i Åfjord, og Geitfjellet i Snillfjord.

— Vi har god erfaring med Johs. J. Syltern fra bygging av infrastruktur i Roan vindpark og adkomstveien til Storheia vindpark. Det er ekstra gledelig at en lokal tilbyder vant fram i konkurransen om den største anleggskontrakten i dette prosjektet, sier Eivind Torblaa, daglig leder i Fosen Vind, som er et datterselskap i Statkraft.

Kraftlinjer gjenstår

Torblaa har allerede nå god statistikk å vise til når det gjelder lokale og regionale leverandører.

— Lokalt næringsliv har vist at det er mer enn bare konkurransedyktig. Før utbyggingen startet, anslo vi at lokale og regionale leverandører ville kunne konkurrere om oppdrag til en verdi på mellom én og to milliarder kroner. Men vi kan allerede nå konstatere at trønderske selskaper har vunnet oppdrag for 1,1 milliarder. Dersom vi i tillegg regner med at nasjonale aktører baserer seg på lokale datterselskap og lokal arbeidskraft, er oppdragsverdien på nesten 1,8 milliarder kroner, sier han.

Størsteparten av tildelingene i Fosen-utbyggingen er nå ferdige. Det som gjenstår er kontrakter på bygging av kraftlinjer i de tre siste vindparkene, sier Torblaa.

Slik blir vindparken på Geitfjellet seende ut fra rasteplassen på grensa mellom Snillfjord og Orkdal ved Våvatnet.

Driftsstart i 2020/21

Når det gjelder Geitfjellet vindpark i Snillfjord, er nå prosjekteringsfasen ferdig. Geitfjellet har nå status bygging, i den betydning at adkomstveier og internveier per definisjon betyr byggestart.

— Men det vil ta tid før elementene til turbinene ankommer Snillfjord. Vi går nå inn i en fase der det skal bygges ca. 42 kilometer med adkomst- og internveier, og montering av turbinene skjer ikke før i andre kvartal 2020. Det vil si at beregnet driftsstart på vindparken er rundt årsskiftet 2020/21.

Det opplyser kommunikasjonsansvarlig for utbygginga, Geir Fuglseth, i Statkraft til ST.

Noen i Heim

Geitfjellet vindpark får en årlig produksjon på 470 GWh, med en installert effekt på 154,8 MW. Prosjektet omfatter 43 vindturbiner. Med tanke på kommunereformen som trer i kraft fra 1. januar 2020, vil fire til seks turbiner bli liggende i dagens Hemne, og følgelig i nye Heim kommune.

Det har ikke lyktes ST å komme i kontakt med daglig leder Øystein Syltern i Johs. J. Syltern AS for å få svar på omfanget av bruk av lokale entreprenører på jobben med adkomst- og internveier på Geitfjellet.