Gjenbruk er blitt mote, og det er bra. Først og fremst av hensyn til miljøet, men også av hensyn til folks økonomi. Det er blitt mote å bytte, kjøpe brukt, arve og pusse opp gamle ting, både når det gjelder møbler, pyntegjenstander og klær. Det bidrar til mindre forbruk, mindre bruk og kast, mer gjenbruk og forhåpentligvis mindre jakt på statussymboler og mindre fokus på ytre fasade.

Renovasjonsselskapet Hamos har i løpet av de siste åra etablert såkalte ombruksbuer i alle sine kommuner. Navnet sier seg selv; på disse stedene kan folk få levert fine og brukbare ting gratis som kan brukes om igjen og komme andre til nytte og glede. Bakgrunnen for tiltaket er at Hamos opplever at mange hiver ting som er tilnærmet nye og fullt brukbare. Å hive ting som er brukbare, er lite miljøvennlig. Derimot er saken en helt annen om tingene går til andre som har glede og nytte av dem. Det er alltid noen som i ulike faser i livet, ikke har like godt økonomisk handlerom. I slike perioder av livet fungerer ombruksbua optimalt. Den blir til nytte og hjelp, samtidig som miljøtanken er oppfylt.

Ombruksbuene til Hamos har vært svært godt besøkt med daglige besøk. Det ble til og med registrert at enkelte besøkte dem både formiddag og ettermiddag. Dette ble i første omgang registrert som en gladnyhet. Men da det etter hvert ble oppdaget at disse fast besøkende tok med seg de beste, fineste og nyeste tingene hjem for så å legge dem ut på finn.no eller andre nettsteder, ble de daglige besøkene mer betenkelige.

Tanken med Ombruksbua har aldri vært at folk skal komme og forsyne seg av tingene som er levert inn, for å gjøre forretning av dem og for egen vinning. Selv om det ikke er straffbart, er det likevel oppsiktsvekkende at folk i det hele tatt kan tenke i slike baner, og enda verre at de handler deretter. I beste fall handler det om fullstendig tankeløshet. I verste fall er det grådighet og liten omtanke for andre. I denne situasjonen er det ikke annet å gjøre enn å henstille folk til å tenke grundig gjennom hvem denne tjenesten er opprettet for. Det er garantert ikke for at noen skal gjøre butikk av den for egen vinning.

Foto: Silje Asbjørnsen