Unni Wilhelmsen avslutter årets Kristin på Husaby med konsert i Børsa kirke 1. juli.

– Dette gleder vi oss til. Unni Wilhelmsen er en kul artist og ei kul dame, sier Siri Grøttjord i Kristin på Husaby.

Ny generasjon

Selv er hun oppvokst med musikken til Unni Wilhelmsen, og har alltid vært en tilhenger av både musikken hennes og personen Wilhelmsen. Grøttjord håper også at Unni Wilhelmsen vil appellere til en ny generasjon publikummere da hun representerer de som var unge på 1980-1990-tallet.

- Vi leter alltid med lys og lykte etter tema og artister som kan appellere til et bredere publikum, sier Grøttjord som henleder folk til ukas Beat for Beat der Unni Wilhelmsen deltar.

Gitarist i flosshatt

Mange ble kjent med Unni Wilhelmsen under TV-programmet «Hver gang vi møtes». Men mange kjenner henne også med flosshatten som elgitarist i Di Derre siden 2013. Unni Wilhelmsen spiller også mye solo og har reist det ganske land på sine soloturneer med gitarene sine og egenskrevne låter som inneholder både humor og melankoli. Og det er nettopp i dette formatet hun trives best; tett på publikum der hun spiller akustisk, og der hun får øyekontakt med publikum. I tillegg til å briljere på gitar og vokal, er hun flink til å dra historier for publikum og fortelle det som ligger bak sangene sine. Etter 2000 konserter må hun sies å være en garvet artist.

Gitarvirtuos

Unni er kjent som en skikkelig gitarvirtuos. Hun spiller på bitte små, norskdesignede gitarer med forsterker, på akustiske gitarer, på elgitarer med vreng og ekko og trakterer også piano. Repertoaret hennes er både på engelsk og norsk. Hun framfører egne låter, men har også coverlåter av artister som bl.a. Joni Mitchell, Lillebjørn Nilsen, Di Derre, Paul Simon, DumDum Boys, Sheryl Crow og Mary Chapin Carpenter.

Sterk trio

1. juli i Børsa kirke har hun med seg musikerne Ronny Johnsen og Ole Jørn Myklebust. Ronny Johnsen har spilt med Unni Wilhelmsen siden 2007. I tillegg til å spille konserter, er han produsent, radiostemme og kulturanmelder samt leder for den frivillige organisasjonen Rett Fram.

Ole Jørgen Myklebust er jazztrompetist, blant annet kjent for samarbeidet med Mari Boine. I tillegg til å spille solo, er Myklebust studiomusiker, musikkprodusent, komponist, samt musiker i bandene til Unni Wilhelmsen, Jonas Fjeld og Melanie Scholtz.

Tilbake til kjernen

I tillegg til at Grøttjord ser fram til å møte sin ungdoms heltinne spille og synge i Børsa kirke 1. juli, gleder hun seg over at Kristin på Husaby beveger seg tilbake til opprinnelsen der fokuset var på litteratur og Sigrid Undset sitt forfatterskap.

- Sigrid Undset var opptatt av det bevegelige i forhold til det bestandige. Vi går tilbake til kjernen samtidig som vi viser ting i ny drakt, sier Grøttjord som ellers røper at Ole Magnar Morken også har fått plass i årets festival.

Morkens forestilling på fjorårets Kristin på Husaby var nemlig en ubestridt suksess og festivalens mest besøkte arrangement.

Jazztrompetist Ole Jørn Myklebust er blant annet kjent for sitt tette samarbeid med Mari Boine. Foto: Presse
Ronny Johnsen har spilt med Unni Wilhelmsen siden 2007. Han spiller også med henne i Børsa kirke. Foto: Johannes Andersen