17. april kommer Tore Petterson, kjent fra blant annet «Skal vi danse», «Farmen kjendis» og «Sofa», til Orkdal kino for å snakke om trusler, mobbing og det å være annerledes.

– For meg har det å være annerledes vært med på å stake ut hele livet mitt, og mine valg; både som TV-personlighet, men enda mer som privatperson. Jeg har fått jobber fordi jeg er den jeg er, fordi jeg skilte meg ut og har noe å komme med som andre ikke har, forteller han til ST.

Positivt å være annerledes

Petterson er tydelig på at det å være annerledes ikke nødvendigvis er en negativ ting; tvert imot.

– Jeg er opptatt av at man skal lære barn at man behøver ikke å begynne på fotball og gå helsefag bare fordi alle vennene gjør det. Man kan velge sin egen vei. Jeg ser så mange som hater jobben sin; de går på jobb, betaler regningene sine, men de er ikke lykkelige. Det er typisk norsk det å ha fått utlevert gullkortet, men ikke gjør mer ut av det.

I foredraget bruker Petterson mye av sin egen historie til å gi tips til lærere og voksenpersoner om hvordan de kan - og bør - i større grad involvere seg i barnas utvikling - på tidlig basis.

– Det handler om at barn må få lære i tidlig alder å stole på egne ferdigheter, og ikke bry seg om hva andre gjør, eller mener. Det er ting lærere og voksne bør fortelle unger på et mye tidligere tidspunkt enn det som er vanlig i dag. Å dyrke disse ferdighetene og si at man er god. For det er jo det vi søker; bekreftelser. Uten at det behøver å handle om å bli lege som pappa, eller fabrikkarbeider som mamma. Vi er ikke like foreldrene våre.

– Jeg er opptatt av å bevisstgjøre at kjønn, legning og yrke er opp til hver enkelt. Vi må ha et samfunn som er åpent nok til det. Vi trenger ikke å være perfekt utad. Det er ingen som har konstant god selvtillit. Det er derfor jeg vil ha vekk det ordet fra den norske ordboka.

Prestasjonssamfunn

Mange beskriver samfunnet som barn, og voksne, lever i i dag, som et prestasjonssamfunn, der det er vanskelig å leve opp til både egne og andres forventninger.

– Og det er det foredraget i hovedsak handler om. At jeg har noen tanker om hvordan ting kan gjøres annerledes. Tips og råd på veien til voksenpersoner om viktigheten av å prate med barna sine om vanskelige temaer. Det tror jeg det er lite av i dag. I dag er det gjerne slik at man må prestere noe før man får noen form for tilbakemelding.

– Alle mennesker søker bekreftelser og kontroll i livet sitt, men ungdommer i dag har blitt avhengige av tilbakemeldinger og bekreftelser. Dette går utover selvfølelsen.

Bruker seg selv

Petterson har vært åpen om sin egen legning, og det er hans eget liv som utgjør den røde tråden i foredraget.

– Mobberne mine søkte kontroll da de mobbet meg. Kanskje fordi de slet på skolen eller hadde det vondt hjemme, så da trykket de meg ned, for å holde seg selv oppe. Mobbing er noe barn starter med allerede i 3-årsalderen. Mobberne ser hvem som er de svake, og så tar de disse. Litt av poenget er å bygge opp selvtilliten både hos mobber og den som mobbes. Barn med god selvfølelse, oppfatter færre ting som mobbing, og den som har god selvfølelse mobber ikke.

– Alt er basert på egne erfaringer og tanker. Basert på hvordan livet mitt kunne vært annerledes hvis voksne hadde agert annerledes på et tidligere tidspunkt.