Meldal

Områdereguleringsplanen for Bjørnli i Meldal ble vedtatt i 2015, og siden da har det vært en del utro blant innbyggere som mener planen stiller for mange krav.

«Intensjonen bak reguleringsplanen for Bjørnli har nok vært god, men innføring og implementering av denne har vært problematisk. For den enkelte oppsitter på Bjørnli betyr dette en rekke med pålegg og begrensninger for hva som kan gjøres med boligen», skriver ei arbeidsgruppe bestående av beboere i et brev til kommunene.

Mer valgfrihet

Arbeidsgruppa består av Terje Ree, Stina Hedlund og Per T. Kirkholt. Den ble satt ned etter at ordfører og hovedutvalgsleder i kommunen hadde et møte med Bjørnli Vel våren 2017. Der ble det enighet om at velforeninga skulle etablere ei arbeidsgruppe til å komme med konkrete innspill til endringer i planen.

Onsdag skal hovedutvalg for landbruk og tekniske tjenester i Meldal behandle en sak om oppstart av reguleringsendring for Bjørnli. Forslaget til vedtak er at Meldal kommune starter arbeidet med å revidere den eksisterende planen for Bjørnli.

16. juni i fjor sendte arbeidsgruppa sine innspill til kommunen. I sakspapirene oppsummeres innspillene i tre punkt:

Fra krav til anbefaling. Mer valgfrihet.

Mindre fokus på bevaring, mer fokus på estetikk.

Muligheter for større tilbygg, nybygg og garasjer.

Innspillene har vært lagt fram for hovedutvalget også i oktober i fjor, hvor de ga uttrykk for at kompromiss er mulig.

Attraktivt område

Med utgangspunkt i forslaget, kan kommunen vurdere hvilke endringer som kan gjøres i nåværende plan uten å forkaste hensynet til bevaring av kulturmiljø.

Arbeidsgruppa påpeker i sitt innspill at kommunen ønsker at Bjørnli skal være et attraktivt boligområde for småbarnsfamilier, og at en stram og lite fleksibel reguleringsplan ikke er veien å gå for å nå det målet.

«Den enkelte familie må kunne tilpasset boligen etter egne behov, ikke etter behovet til antikvarer», skriver de.

Arbeidsgruppa er veldig konkret i sine forslag til endringer i veilederen for reguleringsplanen, hvor de går gjennom punktvis hva som kreves av materialvalg, fargevalg og lignende når oppgraderinger gjøres på boligene. De foreslår blant annet et at punkt om at taktekking skal være med skifer, kan endre til at det «bør», slik at det blir valgfritt. En større grad av valgfrihet ønsker de også i forhold til farge på takstein og valg av vinduer – for å nevne noe fra de tre sidene med forslag.