Det er lite trolig at du vil få en kamuflasjekledd soldat på verandaen din. Og de prøver å holde seg unna skoler, barnehager og kirker. Men i trafikken vil du merke at det er militærøvelse i vårt område.

- Det er tusenvis av soldater og tonnevis av materiell som skal losses på havna på Orkanger. Dette skal transporteres videre på veinettet i distriktet, forteller Håkon Warø, oberst og distriktssjef for HV12 (Heimevernet), som holder til på Værnes i Stjørdal.

Tirsdag var Warø og hans militærkolleger på rådhuset i Orkdal og hadde et infomøte om høstens gedigne Nato-øvelse (se fakta). Her var blant annet ordførere, rådmenn, lensmenn, brannsjefer, kommunalsjefer, helsepersonell, Sivilforsvaret, Fylkesmannen og Røde Kors til stede.

- Gå sin vante gang

På et stort kart lagt ut på golvet, viste kaptein i HV12, Morten Kroken, hvor ting skulle skje, hvor ulike baser skulle være og hvilke veier og transportmidler som skulle brukes for å transportere militært materiell.

Men: Hvordan vil øvelsen påvirke befolkningen som bor i vårt distrikt?

- Målet er at livet skal gå sin vante gang. Det er liten tvil om at innbyggerne best vil merke øvelsen gjennom en stor trafikkøkning på veinettet, sier Warø.

- Hvilke veier da?

- Hele veinettet i Trøndelag. Kjøretøy, utstyr og mannskap skal fraktes fra sted til sted. Det blir blant annet en del militære kolonner.

Kaptein i HV12, Morten Kroken, informerer om hva som skal skje på de ulike stedene i vårt distrikt. Foto: Øyvind Brostrøm

Unngå nysgjerrighet

- Vil dere ta hensyn til rushtrafikk og sånt?

- Ja, vi vil planlegge store forflytninger utenom tider hvor folk skal til og fra jobb. Men vi oppfordrer folk om å holde seg oppdatert, slik at de vet hva som skjer i området der de selv bor. Kanskje lønner det seg en dag å starte litt tidligere når man skal på jobb fordi det er økende trafikk akkurat da, råder Warø.

- Har du andre råd?

- Ikke la nysgjerrigheten gå for langt. Hold avstand til militært utstyr og kjøretøy. På denne måten ivaretar man sikkerheten best mulig.

- Kan man plutselig finne en amerikansk soldat i hagen, liksom?

- Nei, det blir nok ikke sånn. Mange synes jo sånne ting er litt artig, men stridsøvelsen foregår ikke i deres nedslagsfelt.

Skader på privat eiendom

Han påpeker også at man prøver å unngå aktivitet i nærheten av blant annet skoler, barnehager og kirker.

- Hva hvis det skjer skader på privateiendom knyttet til militær aktivitet?

- Da ordner vi opp i dette, det er vi ganske flink til. Ved skader må det varsles, og da kommer det egne folk fra oss som dokumenterer og takserer skadene, i håp om å komme til en enighet omkring erstatning, sier han og legger til:

- Vi tar våre forholdsregler for å hindre skader på privat eiendom, men det vil trolig skje noe likevel.

Ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang, takker her Håkon Warø, oberst og distriktssjef for HV12 (Heimevernet), for informasjonen.

Lokale inntekter

HV12-folkene fortalte om at alt folket i området genererer inntekter til lokale aktører. Har man en bensinstasjon som ligger inntil et klargjøringsområde, har man skutt gullfuglen.

- Det kan bli muligheter for idrettslag eller private å gjøre litt butikk, hvis man er heldig, forteller de.

Neste skritt når er ifølge Warø å få mer detaljer på plass.

- Vi skal tilbake til kommunene over sommeren på en ny inforunde, forteller han.

Fakta om øvelsen:

* NATO-øvelsen heter «Trident Juncture» og vil bli den største på norsk jord og i NATO noensinne.

* Den vil involvere troppestyrker på mellom 35 000 og 50 000 soldater.

* Selve stridsøvelsen vil pågå i tidsrommet 31. oktober til 7. november. Men aktiviteten vil foregå i cirka tre måneder; september-november.

* Dette skal ikke foregå stridsøvelser i Orkdal. Etter hva ST kjenner til, vil kun Rindal av ST-kommunene bli berørt som stridsøvingsomåde.

* Men flere kommuner berøres av øvelsen, da det blir snakk om et betydelig trykk på veinettet i forbindelse med forflytting av mannskaper, kjøretøyer og annet utstyr.

* Og flere steder i vårt distrikt blir definert som såkalte klargjøringsområder før troppene «går i krigen», blant annet Orkanger havn og trolig steder i Meldal og Rennebu.

* Øvelsen skal foregå i Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark, og planen er at hoveddelen av ilandføringa både av troppestyrker og materiell skal foregå i Midt-Norge. Og her er Orkanger og Orkanger havn pekt ut som et nøkkelområde.

* US Marine corps og en kanadisk brigade skal etter planen ilandsettes på Orkanger, og her snakker vi opp mot 15 000 soldater. I tillegg er det snakk om en voldsom mengde utstyr og kjøretøyer som skal i land.

* 22 nasjoner stiller med militære tropper under øvelsen, mens hele drøyt 30 nasjoner er representert.