Orkdal bør satse på et sterkt omsorgssenter med sykehjem og omsorgsboliger med heldøgns bemanning, og det bør ligge på Orkanger.

Det var budskapet da Agenda Kaupang la fram hovedtrekkene i sin rapport om behovene i framtidas omsorgstilbud i Orkdal.

Det var Per Schanche som presenterte rapporten på vegne av konsulentselskapet i et felles hovedutvalgsmøte onsdag formiddag.

Siterte Fugelli

Han startet gjennomgangen sin med å sitere Per Fugellis ord i en kronikk i Aftenposten:

«Hjemme bor tryggheten. I sykehuset er mange av oss redde.

Hjemme er du høvedsmann. Du er sjef over eget liv og egen død. I sykehuset er du under overkommando.

Hjemme er du hel. I sykehuset blir du delt i biter.

Hjemme er det vakkert, etter din smak. I sykehuset er det stygt.

Hjemme er du nær de du er glad i. I sykehuset kommer de på besøk, som fremmedlegemer.»

Per Schanche presenterte rapporten.

«Mangler mellomtrinnet»

Essensen i Fugellis ord er en viktig årsak til at det offentlige de siste tiårene har lagt til rette for at eldre kan bo hjemme så lenge som mulig. Slik har det også vært i Orkdal. Samtidig har man de siste årene hatt ei god dekning når det gjelder sykehjemsplasser.

Det man imidlertid har manglet, er nivået midt i mellom det å bo hjemme og det å være på sykehjem - nemlig omsorgsboliger med heldøgns omsorg.

Schanche uttalte til ST etter innlegget sitt at dette fører til at mange eldre som kunne klart seg i en omsorgsbolig dersom de hadde hatt tilsyn hele døgnet, i dag havner på Orkdal helsetun, fordi det er så få plasser i omsorgsbolig med heldøgns omsorg.

Deler av Orkdal helsetun er i dårlig forfatning.

«Modent for sanering»

Dette er ei dårlig løsning for alle parter. For kommunen er det mye dyrere med en sykehjemsplass enn plass i omsorgsbolig, og i svært mange tilfeller vil det gi brukerne økt livskvalitet å bo på et sted hvor de ikke sykeliggjøres, samtidig som de får nødvendig hjelp og omsorg.

Orkdal kommune har også en annen utfordring, og det er at deler av Orkdal helsetun er i dårlig fysisk stand. Ved flere avdelinger er tilstanden så dårlig at Agenda Kaupang betegner det som modent for sanering.

- Bygg nytt

Agenda Kaupangs klare råd til Orkdal kommune er derfor å bygge et nytt sykehjem, der sykehjemmet blir en del av et omsorgssenter med døgnbemanning samt at det kan bli base for hjemmetjenesten.

- Et slikt omsorgssenter bør ligge på Orkanger, sa Schancke og begrunnet det med at en slik beliggenhet gir de eldre større mulighet for kontakt med lokalsamfunnet.

Sterkere fagmiljø

Når det gjelder dagens helsetun, foreslår Agenda Kaupang at deler av bygget rives, og at gjenværende bygningsmasse kan brukes til for eksempel dag- og aktivitetssenter eller gjøres om til boliger for funksjonshemmede.

Schanche tror et moderne omsorgssenter sentralt på Orkanger kan være positivt med tanke på å rekruttere fagfolk, fordi man da vil få et enda sterkere fagmiljø.

- Det blir flere eldre fram mot 2040, og det samme gjelder i andre kommuner. Da må man gjøre seg attraktive for arbeidstakerne.

Lederen i eldrerådet, Jorunn Wormdahl Asbøll, fulgte Per Schanches innlegg med interesse.

Uante muligheter

Lederen i eldrerådet i Orkdal, Jorunn Wormdahl Asbøll, fikk det siste ordet i ordskiftet etter Schanches innlegg. Asbøll, som har en politisk fortid både som ordfører og mangeårig kommunestyrerepresentant, kom med følgende råd til dem som sitter med makta i Orkdal i dag:

- Nå blir det færre eldre over 75 år fram mot 2025. Denne tida må vi bruke til å planlegge for hvordan vi skal ha det når det blir flere eldre. Vi blir en stor kommune, og vi må ta høyde for at hjemmebasert omsorg krever store ressurser. I framtida får vi nye hjelpemidler, og det ligger uante muligheter i velferdsteknologien. Men vi må lære eldre å bruke denne teknologien i større utstrekning enn i dag, sa eldrerådslederen.