Orkdal

Avisa Sør-Trøndelags årlige konsert arrangeres i Orkdal kulturhus tirsdag 24. april. Som vanlig er det en velfylt meny, der avisa slår minst to fluer i én smekk.

— Vi gjør stas på personer som vi mener har gjort seg fortjent til våre tre priser, og det blir masse fin og spennende musikk å høre, sier Audhild Øye i Avisa Sør-Trøndelag.

Tre priser skal deles ut denne kvelden:

ST-prisen

Frivillighetsprisen

Talentstipendet

Nye generasjoner

— ST-prisen tildeles i år Sturla Eide fra Orkdal. Sturla er en stor musiker som har satt varige spor ved at han har forsket på folkemusikktradisjoner i både Orkdal og Meldal. Han har også hatt kongelige som publikum, sier Øye.

Eide har også sørget for etterveksten i en musikksjanger som ikke har dominert hitlistene.

— På konserten får vi høre de unge musikerne i Spelemannslaget Laust & Fast som er under Sturlas ledelse. Han har altså lært opp og inspirert en ny generasjon til å satse på folkemusikk. Når det gjelder fiolin spesielt, har vi nok alle lagt merke til at dette er et instrument som blir mer og mer brukt innenfor popmusikksjangeren de siste åra, sier hun.

De fire initiativtakerne til «Prosjekt heimatt», som får Frivillighetsprisen. Fra venstre: Olav Sigurd Kvaale, Oddmund Stenset, Arne Asphjell og Ola Fossvoll.

Allerede fyldig CV

Frivillighetsprisen deles ut til en aktør litt i samme historiske gate.

— Denne prisen går til «Prosjekt Heimatt» – gjengen som sørget for å få Thamspaviljongen hjem til Orkdal. Dette handler også om historie og tradisjoner, men også om å realisere det som mange mente var umulig. De som står bak prosjektet har motbevist skeptikerne, kommenterer Øye.

STs talentstipend går til Ida Solstad (16) fra Hemne. Hun har, sin unge alder til tross, opparbeidet en CV der vi kan lese at hun har opptrådt både sammen med Trondheim Symfoniorkester og Vamp, hun har deltatt to ganger i UKMs landsfinale og hun er tildelt drømmestipendet.

— Det er kjempeartig å dele ut talentstipendet til Ida. Hun er virkelig et stort talent, sier Øye, som også avslører noe som har vært en «hemmelighet» fram til nå.

— Ida skal synge duett med Are Hembre, som for øvrig mottok det aller første talentstipendet i ST-regi tilbake i 2008. I dag er Are en stor og anerkjent artist, og vi ser fram til at han skal opptre sammen med Ida som får stipendet ti år seinere, sier Audhild Øye.

Ida Solstad, med sin fantastiske stemme, blir både duettpartner med Are Hembre og prismottaker under ST-konserten.

Hyllesten

Trond Hustad, Ronny Kjøsen og Monkeywrench er andre aktører som skal krydre kulturopplevelsen i Orkdal kulturhus denne kvelden.

— Med prisutdelinger og festkonsert, ønsker vi at folk skal komme, både for å hylle prismottakerne og få med seg god underholdning. Vi sier bare hjertelig velkommen, sier Audhild Øye.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300