For andre gang på mindre enn seksten timer fikk brannvesenet i Orkdal og Skaun melding om brann på en adresse på Syrstadgardan i Skaun kommune.

Etter å ha lokalisert brannens arnested onsdag ettermiddag, bedrev brannvesenet etterslukning utover kvelden, før huset ble sikret og plombert. Etter at brannvesenet forlot brannstedet, skal både politi og takstmann ha vært inne i huset.

– Det var vel i 18.30-tiden. De merket ikke noe da de var inne i huset, sier innsatsleder Svein Erik Hovde, til Avisa Sør-Trøndelag.

Torsdag morgen bidro mellom tjue og tretti brannmenn i slukningsarbeidet.

Ny brann

Klokka er 08.10 torsdag morgen, og mellom tjue og tretti brannmenn bedriver utvendig slukningsarbeid.

– Det brenner alle steder. Alt var røykfylt da vi kom. Det var så varmt at vi kom oss ikke inn i huset. Derfor må vi slukke gjennom vinduer og dører, sier innsatslederen.

Da ST besøkte det samme huset dagen før, forklarte brannsjef Leif-Harald Bremnes at mannskapet ville bedrive slukningsarbeid til de var hundre prosent sikker på at brannen var slukket.

– Det er vanskelig å slukke helt. Antageligvis er det noe som har ligget og ulmet. Vi kan være så sikre som vi kan. Vi gikk over huset med IR-kamera i går, forklarer Hovde.

Hensikten med et IR-kamera er å finne varme kilder, måle temperatur og oppdage skjulte branner.

Da brannvesenet ankom stedet, var det så varmt at slukningsarbeidet må foregå utenfra, via vinduer og dører, av sikkerhetsmessige årsaker.

Farlig å ta seg inn

Det var naboer som meldte om brannen torsdag morgen. Hovde opplyser at de mottok melding om brannen klokken 04.03. Nå, noen timer etterpå, buer det sortbrente taket faretruende nedover, og ser ut til å være klart til å rase sammen når som helst. Det lukter svidd.

– Vi går ikke inn i huset, for vi vet ikke hvordan konstruksjonen er. Vi blir her utover dagen. Kanskje henter vi inn en gravemaskin for å rive ned hele huset, sier Hovde.

Det skal ikke være fare for spredning. De nærmeste naboene ligger et godt steinkast unna.

Hovde tror huset kan være fra 1940 eller 1950-tallet en gang. På eiendommen står også en garasje, i tillegg til et mindre bygg.

– Det er gammelt hus som er isolert med spon. Vi vet ikke hvor det ligger og ulmer, hvor flammene drar hen. Plutselig tar det seg opp igjen.

Ifølge Skaun kommune ble tomta skilt ut i 1939, men det eksisterer ikke noen dokumentasjon fra den gangen om når huset ble bygd. Garasjen og tilbygget ble satt opp på 1960-tallet, opplyser kommunen.

Det er uklart hvor gammelt huset er, men tomta ble skilt ut i 1939.

Vurderer gravemaskin

Huset puffer ut røyk fra alle små og store åpninger, og løfter seg mot himmelen i den retningen vinden blåser. Med to tankbiler er brannmannskapet sikre på at de har nok vann.

I forbindelse med onsdagens brann ble én person fraktet til legekontor for en sjekk, etter å ha pustet inn røyk. Selv om det er for varmt til at brannvesenet har vært inne i huset, føler Hovde seg sikker på at det ikke skal ha vært personer inne i huset denne gangen.

– Plomberingen var ikke brutt, sier Hovde.

Slukningsarbeidet skal foregå utover dagen, forhåpentligvis uten at den blusser opp på ny. Fjorten brannmenn fra Orkdal brann og redning, og mellom åtte og ti brannmenn fra Skaun brann og redning, bidrar i arbeidet.

– Det er nesten så vi må rive hele huset for å være sikre på at brannen er slukket helt, sier Hovde.