I disse tider reiser Frp sin finansfraksjon til kriker og kroker over hele landet for å rette kritiske spørsmål til kommuner som krever eiendomsskatt fra sine innbyggere, til tross for at kommunen går med overskudd.

Torsdag hadde turen kommet til Skaun.

– Skaun er jo en kommune i kjempevekst, går med store overskudd og sparer penger i fond, men likevel skriver de ut eiendomsskatt. Jeg tror gjennomsnittsskatten for en enebolig er sju tusen kroner. Det er jo helt vilt. Det er jo ikke det som er meninga at man skal bruke innbyggernes penger til, sier Sivert Bjørnstad (Frp), representant for Sør-Trøndelag og medlem av finanskomitéen.

Sivert Bjørnstad, Jon P. Husby, Helge André Njåstad og Jan Steinar Engeli Johansen diskuterte eiendomsskatt på parkeringsplassen utenfor Skaun rådhus.

De tre politikerne er på landsomfattende turné, der hensikten er å møte «bestingene» og «verstingene» av norske kommuner.

– Skaun er blant verstingene i landet – og definitivt i Trøndelag. Jeg har inntrykk av at den politiske ledelsen i andre trønderske kommuner er mer kreative og går mer grundig til verks når det kommer til det å kutte kostnader, for eksempel i administrasjonen, enn det jeg har inntrykk av at de er her i Skaun, sier Bjørnstad.

Vil ha et ord med i laget

Bjørnstad sier han har forsøkt å konfrontere Skaun-ordføreren med dette i mange år. På parkeringsplassen i Børsa sentrum skal han snart få muligheten igjen, men det vet han ikke selv enda.

– Da får jeg bare sånne svadasvar, når jeg poengterer at de er én av vekstvinnerne; med rekordresultat som får enormt gode overføringer fra staten. Og da blir det ikke noe mer snakk om det…

Så, fra rådhuset i Børsa, kommer plutselig ordføreren selv, tuslende, etter avtale med avisa. Helge André Njåstad (Frp), som er 1. nestleder i stortingsgruppa, hilser og spør hvordan det går i en av Norges største vekstkommuner.

– Det går bra i Skaun, det gjør faktisk det. Vi har et lite mindreforbruk, svarer Husby.

– Mindreforbruk - er ikke det det samme som pluss da, spør Njåstad?

– Det er jo ikke helt sånn da, men et mindreforbruk er jo et pluss. Vi har et mindreforbruk på tjue millioner kroner, svarer Husby.

Ordfører i Skaun kommune, Jon P. Husby, avviste at Skaun er noen «versting-kommune», slik FrP-politikerne ville ha det til.

17 millioner i eiendomsskatt

Finansfraksjonen fra hovedstaden lar ikke muligheten til å stille flere konfronterende spørsmål gå i fra seg, og fyrer løs fra alle kanter.

– Hvor mye tar kommunen inn i eiendomsskatt da? spør Engeli Johansen.

– Vi tar inn rundt 17 millioner.

– Så dere går mer i overskudd enn dere tar inn?

– Vi har investert store summer i barnehage og skole i sentrum her nå. Når det gjelder dette med eiendomsskatt så er det riktig at vi budsjetterer med 17 millioner i overskudd, men da vi så at vi hadde gode driftsresultater de siste årene, så kalte vi ikke inn den siste terminen. Slik at innbyggerne fikk ikke noe eiendomsskatt til jul – i to år. Så vi har delt litt av overskuddet med innbyggerne.

– Det er vel strengt tatt innbyggerne som har delt med kommunen? poengterer Engeli Johansen, og høster latter.

– Jo, men det er et godt poeng det, at det er innbyggerne som har delt med kommunen, innrømmer Husby.

– Så da dropper kommunen kanskje to terminer i år da? hinter Bjørnstad, og håper kanskje at ordføreren skal svare før han rekker å tenke seg om.

– Du må ikke legge ordene i munnen på meg nå, Sivert. Det er kommunestyret som må ta stilling til dét.

– Hva nå da?

For FrP-politikerne er besøket i Skaun ett av mange. Turen går straks videre, men ikke før Engeli Johansen forsøker å snike til seg det siste ordet.

– Jeg tenker litt på en lokalpolitikers ansvar, det å drifte kommunen innenfor de rammene som staten gir - den muligheten som eiendomsskatten gir. Så jeg syns det er en ganske feig måte å løpe fra det politiske ansvaret på.

– Jeg sier ikke at eiendomsskatten vil bestå uansett. Vi innførte eiendomsskatt i 2008, og så faset vi den ut i noen perioder fordi vi så at vi ikke trengte den. Vi skal ikke kalle inn mer eiendomsskatt enn det vi trenger – og da var vi inne i en periode med lave investeringer, sier Husby.

– Jeg er enig med dere i at vi skal ikke kalle inn mer enn vi trenger. Sånn vil det bli nå også. Vi faser ut eiendomsskatten hvis det er grunnlag for det. Hvis det er mulig på sikt så ønsker vi jo å fjerne den, sier ordføreren.

Sivert Bjørnstad, Jon P. Husby, Helge André Njåstad og Jan Steinar Engeli Johansen diskuterte eiendomsskatt på parkeringsplassen utenfor Skaun rådhus.

– Agenda

– Hva syns du om at det kommer stortingspolitikere fra hovedstaden og lager valgkampsaker ut av Skaun? spør ST.

– De har jo sin agenda, og det kan jeg ikke nekte dem. Men det er jo ikke så enkelt som de beskriver det. Bakgrunnen for at vi har eiendomsskatt nå, er fordi vi investerer så hardt, sier Husby.

– Er Skaun en «verstingkommune», slik Frp-politikerne beskriver?

– Nei, vi er ikke det. Jeg kjenner argumentene godt, og vi er jo enige om at hvis vi kunne lagt dette på den ordinære skatteseddelen og kommunene hadde fått øremerket den biten, så hadde det vært helt utmerket. Men slik er det ikke, og det er det ikke flertall for på Stortinget heller. Da er eiendomsskatten den eneste inntekten som kommunene får beholde ubeskåret.

– Og vi har faktisk kutta i administrasjonen. Vi har én rådmann og få enhetsledere. Det er mange år siden vi kutta og effektiviserte, sier Husby.

Satsen på eiendomsskatt i Skaun kommune er i dag 3,5 promille. Husby opplever at innbyggerne forstår hvorfor det må være slik.

– Folk ser at de får noe igjen for eiendomsskatten, så vi har ikke fått mange klager på det. Det gjør det enklere. Folk ser jo at vi bygger skole og kulturhus. Meninga er å bruke inntektene på oppvekstsektoren, og det gjør vi jo.

Ordfører i Skaun kommune, Jon P. Husby, avviste at Skaun er noen «versting-kommune», slik FrP-politikerne ville ha det til. Foto: Erik Eikebrokk