Etter å ha lokalisert brannens arnested onsdag ettermiddag, bedrev brannvesenet etterslukning utover kvelden. Da politiet sikret og plomberte eiendommen en gang mellom 18.00 og 19.00 onsdag kveld, hadde brannvesenet takket for seg.

– Vi gjorde alt vi kunne, og sjekket etter alle kunstens regler. Vi gikk over huset med infrarødt kamera, ventilerte, og gikk over igjen. Vi var helt sikre på at brannen var slukket. Men på en eller annen måte må det ha vært en glo som har blitt liggende, sier brannsjef i Orkdal og Skaun, Leif-Harald Bremnes, til ST.

Hensikten med et infrarødt kamera er å finne varme kilder, måle temperatur og oppdage skjulte branner.

Det er uklart hvor gammel huset er , men tomta ble skilt ut i 1939.

Brann nummer to

Grytidlig torsdag morgen, klokken 04:02 ifølge loggen, fikk brannvesenet melding på ny - om at det samme huset brant igjen.

– Du tror at en glo er årsaken til at det blusset opp på ny?

– Jeg kan ikke si det sikkert, men det er ikke usannsynlig. Det er sjelden vi er så nøye som vi var der, ettersom det var en spesiell konstruksjon på det gamle huset, med flere påbygg og endringer. Vi undersøkte nøye, men like fullt gikk det galt, sier Bremnes.

ST besøkte åstedet torsdag morgen da nærmere tretti brannmenn bedrev slukkearbeid. På eiendommen står også en garasje, i tillegg til et mindre bygg, og to biler, som ikke er berørt av brannen.

– Det er gammelt hus, kanskje fra 1940- eller 1950-tallet en gang. som er isolert med spon, sa innsatsleder Svein Erik Hovde.

Ifølge Skaun kommune ble tomta skilt ut i 1939, men det eksisterer ikke noen dokumentasjon den gangen om når huset ble bygd. Garasjen og tilbygget ble satt opp på 1960-tallet, opplyser kommunen.

Da brannvesenet ankom stedet, var det så varmt at slukningsarbeidet må foregå utenfra, via vinduer og dører, av sikkerhetsmessige årsaker.

Vurderer gravemaskin

I etterkant av de to brannene har en nabo vært i kontakt med ST og undret seg over hvorfor huset ble stengt av og plombert, men uten at det ble satt ut brannvakt, onsdag kveld.

– Vi var helt sikre på at det var trygt. Vi koblet ut strømmen på huset og TrønderEnergi tok ut strømmen til hele eiendommen. Vi føler vi har gjort alt vi kunne, sier Bremnes.

– Når du ser tilbake, er det noe dere kunne gjort annerledes for å hindre brann nummer to?

– Vi kan jo se, når vi vet hvordan det gikk, at vi kanskje burde vært der lenger, men det kan vi bare spekulere i.

– Hvorfor ble huset plombert og dørene låst?

– Det må nesten politiet svare på, men det er for å sikre et skadested både mot inntrenging, for det er jo folk som raner slike steder, men også for å bevare et åsted for etterforskning. Politiet etterforsker alltid for å finne ut et årsaksforhold.

Brannsjef Leif-Harald Bremnes (til høyre) var overbevist om at brannen var slukket da brannmannskapet forlot eiendommen onsdag ettermiddag.

Brukte gravemaskin

Det var en familie på fire som bodde i huset. I forbindelse med den første brannen skal én person ha pustet inn røyk, som førte til en sjekk på legekontoret. Da brannen blusset opp igjen natt til torsdag, befant det seg ingen personer i huset.

– Det hadde ikke vært helsemessig forsvarlig uansett, sier Bremnes.

Da ST forlot brannen torsdag formiddag hadde brannmannskapet kontroll på brannen.

– Huset er ikke revet helt ned, men det er ikke noe igjen av det. Vi tok i bruk gravemaskin for å renske i restene av det for å være sikker på at alt var slukket. Vi har hatt runder på eiendommen både torsdag kveld og natt til fredag for å være sikre på at det ikke skal være noen lommer der det fortsatt brenner.