- Vi må ha et nytt bygg. Brannstasjoner er kategorisert i fareklasse 3, og kan derfor ikke plasseres innenfor grensa for tusenårsflom. På grunn av at vi ligger ved Orkla, har vi ikke tillatelse til å oppgradere stasjonen slik at den oppfyller kravene på dagens tomt. Vi må opp i terrenget slik at vi unngår grensa for en tusenårsflom. Dette gjelder bygg som brannstasjoner, politistasjoner, sykehus og lignende, sier Ove Smedplass, brannsjef i Meldal.

Arbeidstilsynet var på tilsyn ved brannstasjonen i Meldal 20. mars, og konkluderte med en rekke fysiske mangler ved brannstasjonen. Det vil være så omfattende å oppgradere den til dagens krav, at det ikke er lov innenfor en flomsone.

- Må flyttes

Smedplass sier det finnes områder i Meldal sentrum som skal være aktuelle for en ny brannstasjon, og som tilfredsstiller kravene i forhold til flomgrense. Akkurat det samme er på gang i Orkdal, hvor det også skal bygges ny stasjon som følge av oppgraderingsbehov som ikke lar seg gjøre innenfor flomgrensa.

Arbeidstilsynet har påpekt følgende mangler ved brannstasjonen i Meldal:

  • Vognhallen mangler ventilasjon, og avtrekk fra toalettet i andre etasje føres direkte ut i vognhallen.

  • Det finnes ikke garderober, slik at utrykningsklærne henger åpent i hallen og privat tøy henges på samme sted.

  • Det finnes ikke egnede forhold for vask av utstyr, samt skille mellom forurenset område og rent område.

  • Det er ikke tilrettelagt for begge kjønn, og lokalene mangler dusjer slik at ansatte kan dusje på stasjonen etter innsats.

  • Møterommet er dårlig ventilert og debrifing skjer ofte på kommunehuset.

Det vises til at brannstasjonen må flyttes på grunn av faren for flom, og at det derfor ikke er aktuelt med utbedringer av dagens lokaler.

Tiltak på kort sikt

Fokuset ved tilsynet var helseskadelig eksponering av støv, gass og brannrøyk. Det er dokumentert en økt hyppighet av ulike kreftformer hos brannfolk, og det er viktig å beskytte både åndedrett og hud mot giftige stoffer. Dette stiller strenge krav til skillet mellom forurenset og rent område på stasjonene, samt vask av både klær, utstyr og personell.

- Det var ingen overraskelser for oss i tilsynet. Vi var forberedt på en del pålegg i forhold til dette temaet. Vi har gjort en god del tiltak så langt det lar seg gjøre i dagens lokaler. Vi vasker utstyret vårt i en lukket container, og vi pakker ned all bekledning i plastsekker på skadestedet og sender det til godkjent vaskesystem i Orkdal, sier Smedplass.

Dette er imidlertid kun strakstiltak, som ikke løser utfordringene dagens lokale. Dagens brannstasjon i Meldal har vært i bruk siden 1999, da de flyttet dit fra en dårlig garasje hvor alt befant seg i ett rom.

- Det var et kvantesprang for vår del, men vi er jo klar over at det ikke er egnet etter dagens krav. Vi vet at det er overhyppighet av krefttilfeller blant brannfolk, og vi må derfor legge planer for hvordan vi skal løse de utfordringene som ble påpekt etter tilsynet, sier Smedplass.

Trenger 15 mill.

Innen 1. april 2019 må kommunen utarbeide en handlingsplan for hvordan de skal løse de påleggene de har fått.

- Vi skal da sørge for at vi har et opplegg for å kartlegge hvilke stoffer vi blir utsatt for, og samtidig hvordan vi beskytter oss mot å bli eksponert for dem. Men vi må også etablere tilfredsstillende lokaler. Det vil si å utarbeide en plan innen fristen for alternativ plassering, kostnader og årsaken til at vi ikke kan være der vi er, sier Smedplass.

- Hva vil en ny brannstasjon koste?

- Det er ikke lett å estimere, men vi har sett oss litt rundt på lignende stasjoner som oppfyller kravene. Vi håper å kunne få det til for rundt 15 millioner kroner, sier Smedplass.

Bevisstgjøring

- Hvordan opplever dere arbeidsforholdene i dagens stasjon?

- Det er ikke optimalt. Det er for trangt for oss. Vi har ingen vaskehall, så vi vasker bilene ute. Vi har bare to porter og må ha brannbilene plassert etter hverandre, i stedet for side ved siden med en port hvert. Vi har ikke godt nok garderobetilbud, og vi må henge brannklærne i vognhallen sammen med bilene. Det er ikke etter boka, sier Smedplass.

- Hvordan ivaretar dere helserisikoene i påvente av en ny brannstasjon?

- Vi har bevisstgjort mannskapet og gjort det vi kan for å eliminere eksponering for farlige stoffer. Alle har en personlig røykdykkermaske og har anledning til å bruke pustemaske som beskyttelse mot røyk når det er nødvendig. Alle har gassmasker med filter og vi har engangshansker for å unngå å eksponere huden for sot, sier Smedplass.

Ukjent for Hilstad

Ordfører Are Hilstad sier politikerne ikke er orientert om tilsynet ennå, og han kan derfor ikke svare på om det er tenkt bevilget penger til ny brannstasjon i Meldal.

- Fra politisk hold er ikke dette noe vi er blitt orientert om ennå. Det vil bli krevende å bygge ny brannstasjon, men vi må jo ha en stasjon. Dette er ikke meldt inn som behov i dagens økonomiplan, men det må jo arbeides inn i den nye økonomiplanen. Det er også naturlig at dette koordineres tett med Orkland. Men først må vi få beskrevet hva som er status med dagens brannstasjon, sier Hilstad.

Brannsjef i Meldal, Ove Smedplass, ble ikke overrasket over beskjedene fra Arbeidstilsynet. Foto: Arkiv