Fylkesmannen vil fjerne den største havna og moloen, som gir økonomi i planene om et laksesenter i ytre Agdenes. Politikerne støtter full utbygging.

Opplevelsessenteret for laks i ytre Agdenes, som Arne Jørrestol står bak, avhenger av om han får bygd ut nok båtplasser til at det blir økonomi i prosjektet. I formannskapet denne uka fikk han full støtte for at det må megles med Fylkesmannen for å få til dette.

- Det er ikke aktuelt å fire på én stein i den moloen! Arne har gitt etter og tilpasset seg etter en del lokale ønsker fra befolkninga i området, noe som er viktigere enn hva folk på et kontor i byen mener, sa Arild Røland (Tverrpolitisk liste).

Opplevelsessenter

Jørrestol jobber med omfattende planer for utvikling av et opplevelsessenter for laks i Vassbygda i Agdenes. Men planene avhenger av at han får bygd ei småbåthavn med 140 båtplasser. Planene inneholder både visningssenter for opplevelser, småbåthavn, båthall i fjellet, utleiehytter og bolighus. 70 millioner kroner har Jørrestol planer om å legge i anlegget, som kombinerer visning av gamle fangsttradisjoner med den næringa han allerede har drevet i 20 år, nemlig overvåkning og registrering av laks for NINA.

- Fylkesmannen vil ta ut det som skal være selve fundamentet for økonomien i prosjektet. Det er en underdekning på 300 båtplasser i Agdenes, og dette anlegget kan avhjelpe deler av dette. Det er ingen sjanse for at vi går med på å begrense denne utbygginga. Vi ønsker å opprettholde planen som den er, sa ordfører Oddvar Indergård (Felleslista for bygdeutvikling) i formannskapet.

Fylkesmannen vil ta ut den venstre moloen på illustrasjonen, slik at den største småbåthavna forsvinner.

- Har vært strenge

Formannskapet vedtok imidlertid å godkjenne reguleringsplanen for Jørrestolen, og understreket i vedtaket sitt at de ikke er enige med Fylkesmannen i at det er stort utbyggingspress på 100-metersbeltet i Agdenes.

- Siv (Westby, saksbehandler), Arne og jeg har vært på en meglingsrunde med Fylkesmannen. Det var en meget spesiell opplevelse. Fylkene er sammenslått og det er nye folk å forholde seg til som ikke engang har vært i området. De påstår at det er press på 100-metersbeltet i Agdenes. Vi har gjennom kommunestyrevedtak valgt å definere alt mellom fylkesveien og sjøen som 100-metersbelte, selv om det kan være større avstand noen steder. Og vi har forvaltet dette meget strengt. Vi har bedt Fylkesmannen gjøre en ny vurdering av moloen og småbåthavna, og vi vil ta en ny megling med dem, sa Indergård.

Arne Jørrestol var tilhører i formannskapssalen da saken ble behandlet, og understreket til ST at prosjektet ikke er realiserbart uten begge moloene og alle båtplassene som er beregnet å gi inntekt til prosjektet.

- Positiv plan

Varaordfører Hans B. Meland (Ap) uttalte:

- Det er helt feil av Fylkesmannen å ta ut deler av en plan som henger så tett sammen. Dette er en plan som også hjelper oss å ivareta resten av strandsonen, ved at vi letter presset på småbåtplasser. Havnene fylles opp, så her må vi stå på hardt. Dette er en positiv plan for Agdenes kommune som helhet. De som påstår at vi bygger ned strandsonen, kan gjerne bli med meg og gå den! Den er altså ikke bygd ned. Dette bidrar til konsentrering av et område hvor vi allerede har god infrastruktur, slik at det blir mindre press på andre områder.

Røland mente det vil være helt håpløst å ta bort den største moloen og havna.

- Det er jo denne som beskytter mot vær og vind, det blir håpløst uten den. Fylkesmannen sier man kan bygge ut etappevis med visningssenteret først, men hvor skal man gjøre av steinmassene derfor hvis man ikke får bygge molo? Vi har fire etablerte fiskere i Agdenes, og enda flere i Orkland, som trenger ei fiskerihavn å ha tilhold i, sa han.

Arne Jørrestol (til høyre) var tilstede da formannskapet diskuterte reguleringsplanen for Jørrestolen. Foto: Ingrid S. Hultgreen
Visningssenteret er tenkt utformet slik. Foto: Roar Meier