Dette bekreftes av det norske utenriksdepartementet (UD), torsdag formiddag.

UD bekrefter

- Utenrikstjenesten er kjent med at to norske borgere er fengslet i De forente arabiske emirater, og gir konsulær bistand i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer for bistand til fengslede norske borgere i utlandet, opplyser kommunikasjonssjef i UD, Frode Overland Andersen, til avisa Sør-Trøndelag.

ST har ikke fått opplyst bakgrunnen for fengslingen.

- Foreligger det en siktelse i saken?

- På grunn av lovpålagt taushetsplikt, kan ikke utenrikstjenesten kommentere ytterligere enkeltdetaljer i sin oppfølging av en pågående konsulærsak, sier Andersen.

Konsulær bistand

Hva den «konsulære bistanden» innebærer i dette konkrete tilfellet, får ST ikke svar på, men i henhold til utenrikstjenesteloven har den norske utenrikstjenesten til oppgave «å tilby bistand til norske borgere. Det betyr at alle norske statsborgere skal kunne forvente tilbud om hjelp fra norske myndigheter ved opphold i utlandet».

– På generelt grunnlag innebærer dette praktiske ting, kontakt med familie, konkrete behov knyttet til medisiner, at rettigheter blir ivaretatt; som oppnevnt advokat eller tilgang til advokat man selv velger, sier Andersen.

Ifølge Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) har ikke nordmenn rettslig krav på konsulær bistand. «Dette skyldes blant annet at norske myndigheter ikke har tvangs-kraft overfor egne borgere i utlandet. Norske myndigheter kan heller ikke pålegge nordmenn i utlandet å ta imot hjelp. Hva slags konsulære tjenester som kan tilbys, vil derfor avhenge av flere sett med lovgivning, vedkommendes tilknytning til Norge og oppholdslandet, samt tilgjengelige konsulære ressurser.»

Strenge lover

De strafferettslige forholdene i De forente arabiske emirater er på mange områder strengere enn i Norge. Kyssing og holding av hender regnes som lovbrudd, og kan føre til bøter. Alkohol og rus kan straffes med bot og fengsel. Manglende respekt for islamske skikker samt vulgær språkbruk, kan føre til både bøter, fengsling og deportasjon; det samme kan narkotikamisbruk eller besittelse av narkotika.

UD skriver at «De forente arabiske emirater er et relativt trygt land å reise i. Det er lite voldskriminalitet og tyveri, men reisende bør likevel utvise normal forsiktighet. Det er et muslimsk land og besøkende bør respektere lokale normer og regler.»

Frode Overland Andersen er kommunikasjonssjef i det norske utenriksdepartementet. Foto: Statsministerens kontor