Det startet i fjor høst med skandalen rundt Hollywood-produsent Harvey Weinstein, som ble anklaget for å ha utnyttet sin posisjon til å misbruke kvinnelige medarbeidere og kolleger over flere tiår. I kjølvannet av denne saken sto stadig flere kvinner fram med tilsvarende overgrepshistorier, deriblant skuespilleren Alyssa Milano, som innledet sitt «bidrag» på Twitter med ordene Me Too. Med det oppsto metoo-kampanjen, som raskt rullet ut over hele verden. Den rullet også inn over Norge, og i sporene etter den ligger mange saker, deriblant Giske-saken, og nå Navarsete-saken.

I alle sakene har det ligget et budskap. De kvinnene som har stått fram og varslet om seksuell trakassering, har nesten uten unntak uttalt at de gjør dette av to grunner; nemlig for å bidra til at unge kvinner skal finne styrke til å sette klare grenser og varsle eventuelle overgrep, samt sende et signal til menn om at seksuell trakassering får konsekvenser og at det ikke er greit. Man kan på en måte oppsummere med at hele metoo-kampanjen har som mål å bidra til at nye generasjoner unge kvinner ikke skal bli utsatt for seksuell trakassering fra menn i maktposisjoner.

Men har ungdommen skjønt dette budskapet, har de skjønt vitsen av å sette i gang offentlige skittentøysvasker og «karakterdrap» av mektige menn rundt saker som i all hovedsak ikke er brudd på norsk lov. Har vi i media spurt tenåringer hva de tenker og føler rundt disse tingene? Tenker de at det angår dem at generasjoner over dem nå «går i krigen» for de som kommer etter? Ja, vi har snakket med 25-åringer i ungdomspartiene, men har vi involvert ungdommer flest?

står russetida for døra, og årets russeknuter er opplest og vedtatt. Russen har fått vite hva de har å gjøre. Og blant tingene årets Follo-russ har å gjøre, er: «Ha sex men en/ei fra russestyret, ha sex utendørs, ha sex med noen som er over 25, ha sex med sju forskjellige medruss på sju dager, ha sikker og frivillig sex med russepresten og ha sex med to russ med samme forbokstav på én kveld,» for å nevne noen av aktivitetene som gir attraktive knuter i russelua. Tradisjonelt har russeknutene i stor grad vært knyttet til seksuelle aktiviteter. Men etter det som har skjedd de det siste halvåret, hadde man kanskje forventet en viss grad av nedtoning. Jo, knutereglene understreker «frivillighet», men spørsmålet er hvordan frivillighet påvirkes av alkohol og gruppepress. For om ikke annet så avføder knutereglene i alle fall et indirekte press. Det må være lov å spørre; Har budskapet nådd de unge?

Foto: Silje Asbjørnsen