Miljødirektoratet har beregnet et «nasjonalt» klimagassregnskap. Regnskapet baserer seg på nasjonale utslipp av klimagassene CH4, CO2 og N2O, eller metan, karbondioksid og dinitrogenoksid (lystgass), om du vil.

– Dette er gasser som bidrar til oppvarming av klimasystemet, og hvor konsentrasjonen i atmosfæren påvirkes av menneskelig aktivitet - for eksempel avskoging og fossil forbrenning, sier klimainformasjonsrådgiver i miljødirektoratet, Kjersti Dørumsgaard Moxness, til ST.

Uten disse atmosfæriske gassene ville gjennomsnittstemperaturen på jorda vært -19 °C, i stedet for 15 °C, som det er i dag.

Industriell revolusjon

I 2016 ble det, ifølge miljødirektoratets beregninger, sluppet ut 742 575 tonn CO2-ekvivalente klimagasser i de åtte kommunene som avisa Sør-Trøndelag dekker. Dét innebærer et utslipp på over 21 tonn per innbygger, om man tar utgangspunkt i totalt 35 057 innbyggere i STs nedslagsfelt (2016-tall).

– Menneskelige utslipp av disse klimagassene forsterker drivhuseffekten. FNs klimapanel viser en sammenheng mellom den globale temperaturøkningen og økningen i klimagassutslipp de siste 100 årene, ifølge Moxness.

De største utslippene kommer innenfor industri, olje og gass-sektoren, som utgjør over seksti prosent av det totale klimagassutslippet. Dernest følger utslipp fra veitrafikk, jordbruk og sjøfart.

Mengden klimagasser har steget jevnt siden den industrielle revolusjon tok til mot slutten av 1700-tallet. Menneskelig opptrapping har ført til et overskudd av klimagasser, og en ubalanse i naturen.

«Verstingene»

Av de åtte kommuene som ST dekker, er det Hemne og Orkdal kommuner som er «verstingene» når det gjelder totale utslipp av klimagasser. Datamaterialet som miljødirektoratet har samlet inn viser at den klart største delen av utslippene kommer fra industri, olje og gass, såkalt stasjonær forbrenning.

I 2016 slapp Hemne kommune ut til sammen 294 625 tonn klimagasser (69,73 tonn per innbygger), med Orkdal kommune hakk i hæl, med 283 065 (23,72 tonn per innbygger). Men selv om Hemne slipper ut mest, er Orkdal den eneste ST-kommunen som ikke hard greid å redusere sitt utslipp.

– Staten forventer at kommunene skal gå foran i arbeidet med å redusere klimagassutslipp, og at de bruker et bredt spekter av sine roller og virkemidler i arbeidet med å redusere klimagassutslipp, skriver Moxness.

Skaun kommune er den snilleste kommunen «i klassen», med bare 3,23 tonn klimagasser per innbygger.

– I Skaun legger vi særlig til rette for å reise kollektivt, og vi har kollekvtivparkering og matebuss. Det er viktig. I tillegg har Skaun den høyeste elbil-andelen i Trøndelag, sier ordfører Jon P. Husby (Sp), til ST.

Samlet sett kan de åtte kommunene vise til en liten nedgang i den totale mengden utslipp de siste årene (-12 000 tonn sammenlignet med 2013).

Fakta om «kupromp»

Utslippet av klimagasser per innbygger er vesentlig høyere i ST-regionen (21 tonn per innbygger) enn i Trondheim kommune (2,83). På landsbasis var gjennomsnittlig utslipp per innbygger 7,5 tonn, i 2016.

– Norge har forpliktet seg til globale og ambisiøse mål om utslippsreduksjoner gjennom internasjonale forpliktelser som EUs klimarammeverk og Parisavtalen, sier Moxness.

Utslipp per innbygger i de øvrige ST-kommunene, er som følger: Rindal (8,68 tonn), Agdenes (18,19), Snillfjord (24,92), Rennebu (15,05) og Meldal (6,94).

I Meldal kommune kommer over halvparten av alle klimagassutslipp fra jordbruket. I 2016 hadde kommunen et totalt utslipp på 14 611 tonn klimagasser. Halvparten av dette var metangass i forbindelse med fordøyelsesprosesser til husdyr.

– Dette er ikke kun fra ku, men også fra andre husdyr. Vårt forsøk på å si dette på en annen måte er altså «fordøyelsesprosesser husdyr», i følge klimarådgiveren.