Ifølge klima- og energiplanen som kommunestyret i Orkdal vedtok i 2009, skal kommunen redusere sine klimagassutslipp i mobil og stasjonær forbrenning med ti prosent innen 2020, sammenlignet med 2007-tall. Mobil forbrenning er utslipp fra kjøretøyer, skip og fly, mens stasjonær forbrenning er utslipp hovedsakelig fra industri, olje, gass og energi.

– Hvordan ligger dere an?

– Som ordfører kan jeg svare for tiltakene som kommunen har gjennomført for å redusere klimagassutslipp, skriver ordfører i Orkdal kommune, Oddbjørn Bang (Sp), i sitt svar til avisa Sør-Trøndelag.

Versting

Klimarapporten fra miljødirektoratet viser at Orkdal kommune er «verstingen» i ST-regionen når det gjelder totale utslipp av klimagassene metan, karbondioksid og dinitrogenoksid. Ifølge rapporten har de totale klimagassutslippene i Orkdal kommune steget med 35 prosent på sju år, fra 209 614 tonn, i 2009, til 283 065 tonn, i 2016, ifølge rapporten.

Utslippstallene i kommunen har aldri vært høyere. I industri, olje og gass-sektoren har økningen vært på over femti prosent i samme tidsrom.

– Er store industrielle klimautslipp en spesielt stor utfordring i Orkdal kommune siden tall og virkning skiller seg fra de sju andre kommunene i regionen? Burde ikke utslippet gått ned?

– Når det gjelder industrien vil det være slik at økt aktivitet fører til økte utslipp, skriver Bang.

«Jobber aktivt»

I fylkesmannens kommunebilde fra 2016 står det at «kommunen bør redusere utslipp av klimagasser». På Orkdal kommune sine hjemmesider står det at «kommunen jobber aktivt for å redusere utslipp av klimagasser».

– Hvordan jobber kommunen aktivt for å redusere utslipp? Hvilke revideringer/endringer ble gjort i forbindelse med ny planstrategi i 2016? Og, i så fall, er disse grepene iverksatt?

– Kommunen har gått over til flere elbiler, det er installert biobrenselfyring ved Helsetunet, oppvarming av flere kommunale bygg er konvertert til miljøvennlig fjernvarme, kommunen bygger nye bygg i miljøvennlig massivtre (for eksempel Evjen skole og Litjgårdsveien), kommunen bygger nye bygg i passivhusstandard (for eksempel Grøtte skole, Evjen skole, Litjgårdsveien og det nye folkehelsesentret i idrettsparken), ifølge Bang.

– Er store industrielle klimautslipp en utfordring i Orkdal kommune?

– Ordføreren er kjent med at mange bedrifter i kommunen arbeider målbevisst for å redusere energiforbruket og dermed klimagassutslippene. Jeg kan nevne at Norsk kylling sin fabrikk er planlagt bygd som verdens mest energieffektive og klimagassvennlige, skriver Bang.

– Er det ikke i overkant optimistisk å love å redusere mobile og stasjonære utslipp med ti prosent, med tanke på at utslippene i denne sektoren økte med femti prosent mellom 2009 og 2016 (fra 146 875 tonn i 2009, til 221 626 tonn i 2016)?

Dette spørsmålet svarte ikke ordføreren på, men på Orkdal kommunes hjemmeside står det at «klimautfordringene gjør at vi må tenke nytt rundt ting vi tar for gitt i hverdagen».

Høye statlige forventninger

Den norske stat forventer at kommunene skal gå foran i arbeidet med å redusere klimagassutslipp, og at kommunene bruker et bredt spekter av sine roller og virkemidler i arbeidet med å redusere klimagassutslipp. Staten forventer også at kommunene skal sette seg ambisiøse mål for utslippsreduksjoner.

– Hver kommune må finne ut hvilke mål som er mest hensiktsmessige for sin kommune, men målene bør altså være ambisiøse. Staten stiller ikke krav til hvor store klimagassreduksjonene skal være lokalt. Det må kommunen selv komme frem til, opplyser klimainformasjonsrådgiver i miljødirektoratet, Kjersti Dørumsgaard Moxness, til ST.

– Hvordan går Orkdal kommune foran på dette området?

– Kommunen gjennomfører et energispareprosjekt i eldre bygg, såkalt EPC. Kommunenes miljøselskap Hamos driver veldig godt ved at de blant annet sender septikslammet til biogassproduksjon ved Ecopro, i Verdal. Biogassen brukes til miljøvennlig drivstoff på bussene i Trondheim, skriver Bang i sitt svar.

Flinke kommuner

Kommunene Hemne, Snillfjord, Skaun, Rennebu, Rindal, Agdenes og Meldal har alle redusert sine utslipp siden 2009. Miljødirektoratets rapport viser at Skaun kommune har redusert sine utslipp hvert år mellom 2009 og 2016 - en samlet nedgang på over tretten prosent.

– Vi har vært med på å legge grunnlaget for en byvekstavtale med mål om nullvekst. I Skaun legger vi særlig til rette for å reise kollektivt, og vi har kollekvtivparkering og matebuss. Det er viktig. I tillegg har Skaun den høyeste elbil-andelen i Trøndelag. Det forskes også på nye miljøvennlige muligheter for å begrense utslipp, sier ordfører Jon P. Husby (Sp), til ST.

– Hva er de mest effektive grepene en kommune kan gjøre?

– Eksempler på tiltak vi anbefaler alle kommuner å gjennomføre er å erstatte egne fossile tjenestebiler med nullutslippskjøretøy som elbil, og sette klimakrav når de kjøper inn varer og tjenester, for eksempel drosjetjenester, varetransport, bygging av nye bygg eller anleggsarbeid, eller catering/kantinedrift, sier Moxness.

Privatpersoner

Det er ikke bare kommuner og næringslivsaktører som kan bidra til å redusere utslippet av klimagasser. Privatpersoner kan også være med på å øke bevisstheten rundt det å ta vare på miljøet.

– Privatpersoner kan engasjere seg i klimasaken på mange måter – gjennom organisasjoner, politiske partier eller ved å påvirke sin arbeidsplass, kommune eller lokalsamfunn, alene eller sammen med andre ved å etterspørre lokale klimaløsninger der du bor, som bedre tilrettelegging for sykkel, utslippsfri kollektivtransport eller klimavennlig mat i kantina, sier Moxness.

– Den enkelte kan også redusere sine egne klimagassutslipp på mange måter; de største utslippene kommer vanligvis fra transport, forbruk av energi, og hvilke valg man gjør som forbruker, for eksempel innenfor mat.

I fylkesmannens kommunebilde fra 2016 står det om Orkdal kommune at «nasjonale forpliktelser etter klimatoppmøtet i Paris innebærer en reduksjon i utslippene av klimagasser på 40 prosent innen 2030. Dette innebærer at kommunen bør revidere klima og energiplan og innarbeide klimatilpasning i alle aktuelle planer og sektorer».