Jørn Meland

Bor: Follo

Jobbe rmed: Bilselger ved Melhus Bil Orkanger

Aktuell for: Går fredag 4. mai av som pensjonist.

Hva tenker du om å bli pensjonist?

- Jeg ser fram til det, etter nærmere 40 år i bilbransjen og 47 år i yrkeslivet. Jeg føler jeg har gjort min del nå. Jeg har heller ikke hatt en vanlig ni til fire jobb, men ofte arbeidet helger og seine kvelder, spesielt tidlig i yrkeslivet.

Hva skal du bruke fritida til nå?

- Vi har hus og hjem som vi sysler med. I tillegg liker jeg og kona (Dagrun) og reise. Vi er ofte to ganger til Kreta i året. Og nå kan vi reise enda mer. Jeg liker også å gå i marka, og på ski om vinteren.

Hva med barn og barnebarn?

- Vi har to barn og tre barnebarn i alderen 9, 12 og 15 år. Alle bor i Oslo. Nå blir det mer tid til å besøke dem også.

Hvordan har de 40 åra i bilbransjen vært?

- Det har vært en voldsom utvikling, både når det gjelder bilenes teknologi og prisutvikling, men også knyttet til salgsverktøy. Man må oppdatere seg hele tida for å henge med. Det er krevende, men også artig.

Når solgte du din første og siste bil?

- Min første nybil jeg solgte var i 1977 og den kostet sikkert 50 000 eller 60 000 kroner. Den gang var ei vanlig årslønn rundt 70 000 kroner. Min siste bil, en Ford Kuga, solgte jeg 10. april i år. Den ble levert torsdag denne uka og kostet nærmere 570 000 kroner.

Hvor har du jobbet gjennom yrkeskarrieren?

- Jeg begynte hos Felleskjøpet i Trondheim. Deretter var jeg bilselger en kort stund hos Toyota Hell Bil, før jeg kom tilbake til Felleskjøpet igjen. Så fortsatte jeg som bilselger hos Bragstad & Sønn på Fannrem, før det ble ei tid som lagerleder og møbelselger på møbelbutikken på Oti-sentret på Orkanger tidlig på 80-tallet. Videre var jeg bilselger i mange år hos Svinsås Auto på Løkken, før jeg kom til Autopark på Orkanger i 2001. Her har jeg vært bilselger siden, og i september 2014 skiftet vi navn til Melhus Bil Orkanger.

Er det vemodig å slutte nå?

- Jeg har jobbet i halv stilling det siste året, så jeg har kjent litt på det å ha fritid. Det blir nok litt vemodig når jeg skal ta kollegene i hånda idet jeg går ut her, men det skal gå bra når jeg får det litt på avstand. Jeg ser fram til å gå av, og det er riktig å gjøre det nå mens jeg ennå har god helse.

Hvor mange biler har du solgt gjennom åra?

- Trolig rundt 4000 biler. De beste åra mine har vært etter at Melhus Bil overtok her. De siste åra har jeg solgt 130–140 biler i året.

Har det vært noen spesielle høydepunkter i yrkeskarrieren?

- Jeg har jo møtt mye folk, ikke minst masse forskjellige folk. Tidligere drev vi jo oppsøkende salg på andre måter enn i dag. Da hendte det vi var hjemme og spiste middag hos potensielle kunder. Og det har hendt at jeg har skrevet kontrakt i 04-tida på morgenen. Det skyldtes ikke at jeg sto opp tidlig, men mer at vi ikke hadde lagt oss, for å si det sånn. Og man møter også folk i ulike livsfaser, noe som gjør deg til en sjelesørger i tillegg til bilselger. Da handler det om at informasjonen blir der den skal være.

Hva leser du for tida?

- Diverse aviser, Adressa og avisa Sør-Trøndelag, og VG på nett. Og jeg leser også litt bøker, helst krimbøker.

Hva skal du gjøre i helga?

- Jeg har ingen andre planer enn å gjøre ferdig vårarbeidet ute i hagen.

Hva ligger ditt hjerte nærmest akkurat nå?

- Jeg ser fram til å være mer sammen med kona, og å ha friheten til å besøke barn og barnebarn når vi vil. Vi slipper å gå etter klokka nå.