Med vårt medlemskap i Orkdal Ap og våre politiske verv i kommunen, har vi hatt som mål å jobbe med lokale saker som er viktige for kommunen vår; sentrumsutvikling, inkludert planer for byen Orkanger, gode tjenester innafor helse, eldreomsorg, barnehage og skole og miljøtiltak. Så langt i denne perioden har det vært spennende og interessant å jobbe politisk i utvalgene vi har deltatt i: Utvalget for oppvekst og omsorg, Kulturutvalg, Formannskap og Kommunestyre.

Det som har vært det store skillet mellom Arbeiderpartiets politikk og de sju partiene (Senterpartiet, Høyre, Venstre, KrF, Frp, Orkdalslista og Pensjonistpartiet) som har utgjort flertallet, har vært utvikling av Orkangers bykjerne. Her har Arbeiderpartiet sammen med Småbylista og nå i siste sak om utvikling av Rømme, også Pensjonistpartiet, hatt muligheten til å skaffe partiet en tiltrengt politisk seier for ett av partiets viktige programområder i to politiske perioder.

I alle saker som har handlet om sentrumsutvikling eller utvikling av Orkanger by, har vi opplevd motarbeiding fra partimedlemmer i både Orkdal Ap og partiets gruppemøter. Det har etter vår mening ikke vært stort nok engasjement og vilje til å jobbe for saker som er avgjørende for en helhetlig gjennomføring av kommunedelplanen «Orkdal 2040». Eksempler på dette er sakene om detaljhandel på Beitøra og Laksøra, og saken som ble behandlet sist om presiseringer rundt det juridiske i saken om kino/bibliotek m.m.

Etter gruppemøtet mandag 30. april var vi sikker på at partigruppa til slutt ville samle seg om det gode og gjennomarbeidede fellesforslaget som Torstein Larsen, Berit Westrum Johansen og en av undertegnerne her, Marit Mjøen, hadde utarbeidet på vegne av de tre partiene Pensjonistpartiet, Småbylista og Ap. Dette ble et forslag som sikret videre arbeid for å få bygd kino/bibliotek så nært bykjernen som mulig i handelsgata, helt i samsvar med partiprogrammet til Orkdal Ap, sitat: «........videreutvikle Orkanger by med handelsgata som kompakt og levende bykjerne ved at kommunen tar en aktiv rolle som sentrumsutvikler sammen med grunneiere og private næringsaktører.»

Men dessverre måtte deler av gruppa, med ledelsen i Ap i spissen, bryte med et fellesforslag som var så viktig politisk for videre behandling av denne saken.

Det kjennes ikke godt å være i et parti som bryter med sitt eget partiprogram i viktige saker for lokalmiljøet og framtida for Orkanger by i etter hvert storkommunen Orkland. Det er synd at ikke alle – uansett hvor de bor i kommunen, ser muligheten av å ha ei handelsgate med mye liv både på dag og kveld. Et sentrum med mange butikker, kafeer, restauranter og kulturtilbud som skal være til glede for alle i kommunen.

Se på Trondheim kommune, enten du er fra selve sentrum i Trondheim, Kattem eller Ranheim har innbyggerne gjennom mange år gledet seg over tilbudet som gis i bykjernen. Nå hadde også vi i Orkland kommune en rik mulighet til å utvikle byen til noe vi kan bli stolt av og som vil gi oss mange gode opplevelser uten å være nødt til å kjøre mange mil til Trondheim sentrum.

Det forslaget som ble vedtatt i kommunestyret setter etter vår mening dette arbeidet i spill. Nå er det ikke lenger sentrumskjernen vi skal utrede for kulturhustomt, men hele området innenfor «rød strek».

Vi synes det er helt uakseptabelt at partigruppa blir fristilt i saker som er så åpenbare når det gjelder Arbeiderpartiets partiprogram. Denne måten å drive politikk på virker veldig lite samlende, og det gir et dårlig signal ut til velgerne.

På bakgrunn av dette har vi meldt oss ut av Arbeiderpartiet. Vi vil i den tida som er igjen av denne valgperioden, jobbe i de politiske vervene våre i Orkdal kommune som fri folkevalgt, i tett samarbeid med de partiene som jobber aktivt for et levende sentrum i byen vår Orkanger, god miljøpolitikk for lokalmiljøene i kommunen og gode oppvekst- og omsorgstjenester for innbyggerne våre.