Skaun

Savner du inventaret i huset ditt? Sofa, vedovn, kommoder, ledninger, do og vask er blant det som er funnet. Og to dildoer, mange tomme spritflasker og mye mer. I skråninga rett ved Grønlandsskjæret, nærmest Storsand.

Mye søppel i Skaun

I fjor startet Fredly folkehøyskole noe de tenker skal bli en tradisjon. Én dag i året, på våren, fordeles alle elevene i strandsonen fra Viggja til Buvika.

— Lærerne fortalte at det ble fylt 78 sekker i fjor, så det skulle ikke bli så mye i år. Det stemte ikke. Det var kommet så mye søppel i løpet av året at vi plukket 134 sekker denne gangen. Og da rakk vi ikke å plukke alt på de timene som var avsatt, forteller elever ved Fredly folkehøyskole.

— Jeg har vært med på ryddedager før, men aldri sett noe så ille, sier Renate Flister.

Hun og to medelever holdt på i flere timer på samme sted, rett i nærheten av det idylliske badestedet Grønlandsskjæret.

— I utgangspunktet skulle vi bevege oss mot Viggja sentrum, men vi kom oss aldri fra dette stedet. Det var så mye søppel der, sier medelev Oda Torkildsen.

De rakk ikke å ta hånd om alt på de tre timene de hadde disponibelt.

Overrasket grunneier

Det er Arne Storsand, bosatt i Børsa, som eier eiendommen der søppelet er dumpet. Han var ikke klar over at noen hadde levert så store mengder med søppel på hans eiendom, når ST ringer ham.

— Det er ikke ok. Det er en veilomme der, så det skjer nok at folk stopper og hiver fra seg søppel. Men ikke i slike mengder.

Han ler litt når han får høre at dildoer og tomme spritflasker er blitt dumpet sammen med inventaret, men han synes ikke det er morsomt å høre at det er sambygdinger som har forsøplet på tomta – eller i naturen generelt.

— Jeg vil gjerne ha navnet på vedkommende, så vitner må gjerne si fra, oppfordrer han.

Storsand berømmer de frivillige som går foran med et godt eksempel og plukker mye søppel for tiden. Samtidig undres han på hva som stopper folk fra å levere til Hamos.

— Det er ufattelig, når det er så opplyst om hvor skadelig det er for både planet, dyr og mennesker. Det koster jo ingenting å levere der heller.

Kommunens egne innbyggere som dumper

Avisa ST har mottatt tips om folk i Skaun kommune som dumper søpla på det aktuelle stedet, ved Grønlandsskjæret.

Hva kan kommunen gjøre i slike tilfeller?

— Dersom noen er kjent med at det dumpes søppel, mottar Skaun kommune gjerne tips om dette. Der tips inneholder opplysninger som kan identifisere den som har dumpet søppel, vil navn på varsler skjermes. Det er ofte vanskelig å finne ut hvem som er ansvarlig, så vi er avhengig av at folk varsler, sier Grethe Krokstad, jurist i Skaun kommune.

Kommunen er myndighet i forsøplingssaker. Det første som skjer når de får et tips er at de må avklare sakens karakter og omfang. De vurderer da om det er fare for akutt forurensing slik at andre myndigheter må varsles, eller om det er farlig på andre måter.

— Dersom kommunen ikke vet hvem som er ansvarlig for forsøplingen, vil vi dessverre ikke kunne stille noen til ansvar, sier Krokstad.

I de sakene der kommunen må fjerne søppel fra egen grunn overføres kostnaden for opprydding til kommunen. Kommunen må som næringsdrivende betale for å levere søppel hos HAMOS. Mens privatpersoner derimot leverer dette gratis.

— Private som er abonnenter hos HAMOS kan levere alt av avfall uten ekstra kostnader. I tillegg kan innbyggerne i Skaun bestille avfallstaxi for noe avfall to ganger i året. Det er derfor vanskelig å forstå at noen likevel velger å dumpe store mengder søppel i naturen. Det er spesielt uheldig at de som dumper søppel ofte gjør det i strandsonen, eller i nærheten av bekker og vann.

Det er i dag stort fokus på problemene forsøpling, og særlig plast, medfører av lidelse for sjøpattedyr, fugler og fisk.

— Dersom vi skal lykkes i arbeidet med å holde kommunen rein og fri for søppel, må vi alle gjøre det vi kan for å bygge gode holdninger. Dette er også budskapet fra fylkesmannen i Trøndelag, som nylig har varslet kommunene i Trøndelag at han fremover vil prioritere dette området høyt. Han har samtidig oppfordret kommunene til å gjøre det samme, sier Krokstad.

Utdrag fra forurensnings-loven

Krokstad henviser til forurensningsloven for å hva som er lov i håndteringen av søppel. Et kjapt søk av ST viser at det er forbud mot forsøpling i miljøet, og at kommunen kan gi pålegg om å rydde eller kreve betaling for opprydding.

Kapittel 5, § 28. (forbud mot forsøpling) Ingen må tømme, etterlate, oppbevare eller transportere avfall slik at det kan virke skjemmende eller være til skade eller ulempe for miljøet. (første ledd)

§ 37. (pålegg om å rydde opp i avfall o.l. eller betale for opprydding) Kommunen kan gi pålegg om at den som har etterlatt, tømt eller oppbevart avfall i strid med § 28, skal fjerne det, rydde opp innen en viss frist, eller at han skal dekke rimelige utgifter som noen har hatt til fjerning eller opprydding. Slikt pålegg kan også gis overfor den som har overtrådt

Den som har overtrådt forbudet i første ledd, skal sørge for nødvendig opprydding.

Belønning går til bistand

Elevene ved Fredly folkehøyskole ryddet i samarbeid med Sparebank1, og mottar 100 kroner per søppelsekk.

— Det vil si 13 400 kroner på ryddeaksjonen. Disse pengene skal gå til vårt bistandsprosjekt i Sudan.

I tillegg får alle som deltok på ryddedagen pizza på Tyholttårnet, betalt av skolen. Elevene berømmer hele opplegget og bekrefter at det gjør dem mer miljøbevisste.

— Nå legger vi merke til all søpla som flyter langs veiene, sier Oda Torkildson og Renate Flister, som selv sørger for å hive den i søppelkassene.

Toril.Langmo.Skjetne@avisa-st.no

48001020

Her er seks av de 120 elevene ved Fredly folkehøyskole som deltok i ryddeaksjonen. F.v: Oda Torkildson, Nora Sæthre, Gard Dyrvik, Renate Flister, Hanne Vangen og Kristian Ydstebø Langvik. Oda, Nora og Renate var de tre som kom over «inventaret til et helt hus». Foto: Toril Langmo Skjetne