Helle Lund Olsen (30)

Bor: Askersund, Sverige

Jobber med: Lærer i ungdomsskolen

Aktuell for: Som medlem av MGP-fanklubben, er hun i Lisboa under Eurovision Song Contest

Hvordan var semifinalen for Norge og Alexander Rybak?

- Semifinalen var overraskende bra. Det var superstemning i salen. Et virkelig folkehav og et jubelbrus da Rybak kom på scenen, og da han gikk av igjen. Semifinalen hadde et mye bedre nivå enn det jeg hadde trodd på forhånd. Det var veldig bra gjennomført av Rybakk, men jeg tror han holdt tilbake litt i forkant av lørdagen og finalen. Da tror jeg vi kan vente oss mer spontanitet og glimt i øyet.

Hvor mange terningkast gir du den norske låten?

- Jeg gir den terningkast fem. Jeg føler den mangler det bitte litegranne for at den skal bli en sekser. Jeg synes starten er litt klein.

Fra utsida oppleves det som at Eurovision Song Contest er mye glamour og styr. Kan det bli for mye synes du?

- Nei, det kan det ikke bli. Dette er det mest sette TV-programmet i verden med 200 000 millioner TV-seere. Det er noe annet enn det var på 60-70-tallet. Konkurransen er også så mye annet. Som Danmark med en låt inspirert av Game of Thrones og Kypros med sitt Victoria Secret-show. Konkurransen omfatter alle sjangere; alt fra folkemusikk til hardrock. Sverige for eksempel stiller med en poplåt.

- Hva skjer nå som det begynner å toppe seg og de 26 finalistene er klare? Blir klimaet hetere og albuene spissere mellom aktørene da?

- Nei, jeg synes fortsatt det er bare kjærlighet mellom artistene og mellom fansen. De som sier noe negativt, får høre det.

Det hevdes at Eurovision Song Contest er mer politikk enn musikk og at enkeltnasjoner stemmer på hverandre uansett. Hva sier du til det?

- År etter år blir dette hevdet. Jeg kjenner jeg blir litt irritert. For uansett om naboland stemmer på hverandre, så er det den beste låten som vinner. Vi stemmer på Sverige fordi deres låter stemmer overens med vår musikksmak og vår musikktradisjon. Hellas gir bestandig 12 poeng til Kypros fordi den musikken står dem nærmest. Og selv om det skulle finnes noen politiske stemmer, så er det ikke det som avgjør konkurransen likevel ettersom det er en fagjury med fem fagpersoner fra hvert land.

Eurovision Song Contest er omgitt med mye glamour. Hva skal du ha på deg på lørdag? Og har du falske øyevipper som de andre damene vi ser på TV-skjermen?

- I morgen er det en litt gullfarget kjole. Og etter ni år har jeg endelig lært at skoene spiller ingen rolle. Ettersom det er tre timer å stå i arenaen, stiller jeg i sneakers. Og løse øyevipper er det ikke. Jeg sminker meg som jeg skal ut på byen. Her er det fans og artister i alle sjangre og absolutt alle mennesketyper. Det som kjennetegner folk her er at det er vennlige mennesker der alle har lyst og er oppriktig interessert i å bli kjent med hverandre. Det er som en stor familie.

Hva leser du for tida?

- Anne B. Ragde sin siste bok, Alltid tilgivelse.

Hva gjør du i helga?

- Skal på vorspiel til våre amerikanske venner som kommer helt fra San Francisco for å se Eurovision. De har takterrasse og vi skal møtes på vin og pizza. Vi ble kjent i 2015. Søndag er det hjemreise tidlig på morgenen.

Hva står hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Kjærligheten til Eurovision og mine venner her.