Det nye nøytraliseringsanlegget ved Fagerlivatnet på Løkken tilsetter kalk for å heve pH-verdien og luft for økt utfelling av metaller fra vannet.

Tirsdag 8. mai ble det nye nøytraliseringsanlegget på Bjørnli offisielt åpnet. Det var statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen som klippet snora og holdt en personlig tale. Faren hans bor på Løkken, og han har engasjert seg i lokalhistorien.

Ordfører Are Hilstad syntes det var flott å overvære begivenheten.

- Det var en flott åpningsseanse. Statssekretæren viste en imponerende lokalkunnskap. Han kjente til industrihistorien og utfordringa med den nedlagte gruva. Det var en flott tale, sier Hilstad.

- Et stykke videre

Det nye nøytraliseringsanlegget er ett av flere tiltak for å redusere miljøkonsekvensene etter gruvedrifta på Løkken.

- Dette er bra for oss i Meldal som har stått på for å få til tiltak. Vi er fornøyd med at vi nå er kommet et stykke videre. Vi er også beroliget over at direktoratet sier at man ikke er ferdig. Det er fortsatt ting som bør utvikles videre for å få til gode og varige løsninger, sier Hilstad.

I det nye anlegget skjer tilsettingen av kalk og luft automatisk. Anlegget er tilpasset de lokale geokjemiske forholdene på Løkken gruveområde, og er enestående i nasjonal og skandinavisk sammenheng.

- Teknologien er ikke ny. Det handler om å bruke kalk til å få opp pH-en i vannet og felle ut tungmetaller. Det er kjent og har vært brukt her tidligere. Vi har drevet med nødkalking på Bjørnli når det har vært urovekkende pH-verdier. Det nye er at det er et stort og robust kalkingsanlegg som er kommet på plass, som er avansert og kan fjernstyres, sier Hilstad.

Redusere avrenning

Anlegget er en del av tiltaksplanen som skal redusere metallholding avrenning til Orkla. Miljødirektoratet har satt grenseverdier for kobberkonsentrasjonen for en stasjon i Raubekken og en stasjon i Orkla.

- Målingene ligger godt under kravene for Orkla, men i Raubekken er kobberverdien fortsatt over grenseverdien. Der jobbes det fortsatt med løsninger. I tillegg har vi lokalt et krav som vi også er opptatt av: At tilførselen av forurenset vann skal opphøre mellom Fagerlivatnet og Bjørnlivatnet. Vi aksepterer at Fagerlivatnet brukes som utfellingsbasseng, hvor tungmetallene felles ut på bunnen som slam, men ikke at det skal gå forurensning over til Bjørnlivatnet. Vi kommer til å følge opp arbeidet med en løsning der, sier Hilstad.

Åpningsdagen startet med at gjester fra blant annet Nærings- og fiskeridepartementet, fylkeskommunen, Meldal kommune og gruveforurensningsutvalget og miljødirektoratet møttes på Orkla gjestebolig. Direktør Randi Skirstad Grini i Direktoratet for mineralforvaltning ønsket velkommen og snakket om at den forestående åpning er en viktig milepæl i arbeidet med en tiltaksplan på Løkken. Dagen bød også på omvisning i gruva og middag på Bårdshaug herregård.

Sport etter 333 år

Hilstad forteller at det gamle kalkingsanlegget ved Fagerlivatnet ikke fungerte så bra, og har vært gjenstand for klager fra Meldal kommune.

- Nå har vi fått et nøytraliseringsanlegg som helt sikkert vil fungere veldig godt, og som vil begrense avrenning til Raubekken og Orkla. Det var veldig flott å være med på åpning av dette, og det er et viktig steg som viser at det brukes ressurser for forurensningsreduserende tiltak, sier Hilstad.

Det var gruvedrift på Løkken i 333 år, og det har satt spor i form av avrenning med lav pH. Nærings- og fiskeridepartementet påtok seg ansvaret for nedlagt gruvevirksomhet i 1988, og Direktoratet for mineralforvaltning har delegert myndighet og gjennomfører tiltak for å redusere avrenning fra forurensede områder.