Etter å ha testet publikum med singlene «Råne- Ræser», «Fagbrev», «Ståle Støggsterk», «Dans som en Idiot» og «Varmen», slipper bandet BEIST albumet, «Dans som en idiot», 16. mai.

Gjestevokal Jektvik

Etter oppstarten senhøsten 2017, har bandet vært produktiv og gitt ut fem singler. På siste singelen, Varmen, har de med seg Anders Jektvik med den dype røsten som gjestevokal. Og låtene har så åpenbart fenget. De er mye spilt på radio, og den mest populære av dem så langt, «Råne-Ræser», er spilt over 500 000 ganger på Spotify. I tillegg til selve låtene har bandet også lansert tre musikkvideoer som har fått stor oppmerksomhet over hele landet.

Orkdalsdialekt

Selv beskriver bandet musikken som energisk og fengende skranglepop, som framføres på kav orkdals-dialekt av frontfigur og låtskriver Arne Wormdal. Låtene handler om livet på landsbygda, omtalt med en humoristisk og ironiske snert, men også med snev av alvor. Wormdal har uttalt at han underveis har vært nødt til å gå noen runder med pappa på Fannrem for å finne de riktige dialektorda. For etter noen år i Trondheim, er det ikke å unngå at dialekta er blitt litt avslepet.

Reklame for heimbygda

Det er heller ikke til å stikke under en stol at det kan være en balansegang å lage låter fra hjembygda. Noen kan jo ta det som blir sunget og fortalt i låtene, helt bokstavelig .

«Det e leksom bærre å hør ætte når’n pappa fortæle ka som e brukant og itj når det kjæm te oppførsel. Han ha verre her lenger enn dem flestan æ kjenne, og han skjønne ka som ska te for itj å te sæ som en tosk», skriver Arne Wormdal i forbindelse med albumslippet.

For deretter å få gode ideer til låter som karikerer det trønderske bygdelivet:

«Eller om du skoille laga sang om han Jonas som driv å fær te Gran Canaria for å drekk sæ ihjel kvar høst. Tru du det ha verre artig? Det koinne no kanskje verre litt artig det da. Han skjemmes jo så gæli kvar gang han kjæm heim og fremdeles e levandes.»

For til slutt å ende opp med hjertesukket og et godt råd fra noen som har levd mye lengre:

«Nei, poenget mett e at du må slutt å fortæl sånne historia. Du trøng værtfaill itj å søng dem så høgt. Eller, du kan spæll dem når vi har grillfest i hagen. Men itj å gi dem ut på internett sånn at aill får hør. E itj akkurat nå bra reklame for bøgda det der.»

I Oslo Spektrum

Uansett gode råd, 16. mai slipper BEIST albumet med de gode trønderhistoriene i musikkdrakt. Bandet som har avtale med Livegruppen Booking, får en travel sommer med konserter på Tydalsfestivalen, Sjørock på Ekne og Kystkulturdagene i Lysøysund. Størst blir det likevel å spille i Oslo Spektrum sammen med DDE og Postgirobygget i november. Men først er det albumslipp dagen før nasjonaldagen og releasekonsert på Ørens Meieri i Verdal 2. juni med et band som tar trøndersken helt heim.

Arne Wormdal er frontfigur og låtskriver i bandet BEIST. Foto: Bjørg Wormdal