Den tidligere Røde Kors-hytta i Øyangen i Agdenes er nå kjøpt av Lensvik IL, som har planer om å holde den åpen som skihytte i sesongen.

- Vi har ingen skihytter i Agdenes fra før, men mange går over til ei hytte som Krokstadøra IL driver på fjellet her. Nå får vi ei skihytte tett inntil lysløypa vår, som kan brukes under skirenn, skitreninger og til kaffesalg i helgene, sier Kåre Svanem, leder i Lensvik IL.

Hytta ligger ved parkeringsplassen som brukes både til lysløypa i Øyangen og turløypa over til Snillfjord. Den ble bygd som korpshytte for Røde Kors i 1988, men skal nå få et nytt liv som åpen hytte for skiglade folk.

Åpen i helger

- Vi har hatt en dialog med Røde Kors over lengre tid, og i vinter ble enige om pris. Dermed blir det til at vi kjøper den og tar den i bruk som skihytte. Røde Kors har ikke brukt den så mye som de hadde ønsket og tenkt, og de tror det blir mer aktivitet når vi tar den i bruk. Den kan både bli mer brukt og bedre tatt vare på, sier Svanem.

Han ser for seg at hytta kan være åpen med kaffesalg når det er skiføre i helgene, og at den kan brukes i forbindelse med skiaktivitet i området. Idrettslaget har også vært i dialog med kommunen, barnehager og skoler som kan være interessert i å bruke hytta ved skidager og turdager.

- Vi har planer om å legge inn vann og kloakk og få til ordentlig sanitæranlegg, samt gjøre om en del inne. Nå er det er vanlig hytte med soverom, noe vi ikke trenger i ei skihytte, sier han.

Haraldstu

Idrettslaget betaler 300 000 kroner for hytta, og Røde Kors får bruke den kostnadsfritt hvis de har behov for den til kurs eller samlinger. Det er opprettet en komité som skal jobbe med oppgradering av hytta. Det vil bli søkt om tippemidler og forhåpentligvis samlet inn penger slik at man slipper å ta opp lån.

- Folk er positive når det kommer til skiaktivitet og opplegget rundt dette. Det er veldig positiv stemning. Vi har jo med oss skihistorien vår med Harald Grønningen, sier Svanem.

Og den nye skihytta har fått navnet sitt nettopp etter bygdas egen skikonge: Haraldstu.

- Det bestemte vi på årsmøtet da kjøpet av hytta ble behandlet. Vi ønsker at Harald Grønningen sine prestasjoner og betydning for skimiljøet i bygda skal være framtredende. Vi bevarer minnet hans på denne måten, og nye generasjoner får vite hvem han er gjennom at hytta bærer dette navnet, sier Svanem.

Oppsving for ski

Han mener skihytta vil virke positivt inn på aktiviteten i alle aldre.

- Både blant ungene og blant eldre. Det vil øke tilgjengeligheten for dem som ikke lenger kommer seg så langt på tur. Her kan de likevel sitte i solveggen og få med seg skiaktiviteten. Det vil nok bli mer attraktivt både for unger, foreldre og besteforeldre å ta ut, sier han.

Overtakelse av hytta foregår første helga i juni, og deretter disponerer idrettslaget den som den står inntil oppussinga kommer i gang. Svanem sier det er en del papirarbeid som må på plass i første rekke, blant annet tippemiddelsøknad.

- Det er stor vilje fra flere pensjonister og eldre medlemmer av idrettslaget til å bidra når vi starter bygginga. Det har vært stor stemning og mye positivitet.

Skisporten i bygda fikk et oppsving da lysløypa sto ferdig i 2014. Og etter et par dårlige vintere, har det nå vært mange renn og bra oppmøte i sesongene. I vinter var oppi 80 unger på renn på det meste.