I onsdagens formannskapsmøte, der 2017-regnskapet var tema, kommenterte Pensjonistpartiets Torstein Larsen at kommunens gjeld nærmer seg et åttesifret beløp:

- Vi passerer snart én milliard i gjeld. Noe som tilsvarer over 80 000 kroner per innbygger, er ikke det ganske mye? Dette er heftig det, rådmann!

Voldsom økning

Rådmann Berdal ga imidlertid ikke uttrykk for at gjeldsnivået er for høyt, selv om han måtte medgi at det har vært en voldsom vekst de siste tiårene:

- Da jeg kom hit på 90-tallet, hadde vi ei gjeld på et par millioner. Nå er det snart én milliard, så det har vært en viss utvikling, sa Berdal som nyanserte bildet ved å fortelle at om lag halvparten er gjeld som ikke belaster budsjetter, som for eksempel låneopptak i avgiftsbelagt sektor. Her er det kommunale avgifter som finansierer gjelda i sin helhet. Orkdal kommune har blant annet lagt bak seg ei omfattende utbygging av vann- og avløpsnettet.

- Når renta på ett eller annet tidspunkt begynner å stige, vil det gå utover driftsnivået. Vi ligger ikke blant de høyeste, men vi har investert mye de siste årene.

Mye på fond

Orkdal kommune har som praksis å spare opp en god andel egenkapital før man går til låneopptak for å kunne realisere nye prosjekter. Slik var det også med folkehelsesenteret, som skal stå ferdig til 2020.

Og det er fortsatt mye penger på fond i kommunen. Ved utgangen av 2017 var det totalt 250 millioner kroner på fond, og fordelinga var slik:

  • Disposisjonsfond: 136,3 mill. kroner

  • Ubundne investeringsfond: 48,3 mill. kroner

  • Bundne investeringsfond: 1,7 mill. kroner

  • Bundne driftsfond: 63,8 millioner kroner