Seks ansatte i Orkdal kommune bruker kvelder og netter til å være ute sammen med ungdommen. Natt til 17. mai var de ute til klokka 04.30 for å være en trygghet for de unge.

- På fester ser vi ofte at nykonfirmerte oppsøker oss. Kanskje var det litt tøffere enn de trodde å begi seg ut på sin første fest, og det er trygt å ha oss i nærheten.

På Orkdal rådhus sitter fem av de seks damene som utgjør Ungdomspatruljen i kommunen. De gjør seg klare for nattens dyst. Klokka har passert 20 den 16. mai, og de forbereder seg på den spesielle natta i året hvor mange unge er ute og fester, både russ og andre ungdommer. Ikke minst konfirmanter som kanskje skal på fest for første gang.

Tverrfaglig

Rundt bordet med hver sin kaffekopp sitter Mona Iren Ebbesen i PP-tjenesten, helsesøter Siv Monika Kattem, helsesøster Guri Bjørkli, SLT-koordinator Karin Røttereng og Kamilla Sterten Vinje, ungdomskontakt i NAV Orkdal. De er ansatt i ulike avdelinger i Orkdal kommune, med det til felles at de har kontakt med ungdom i sitt daglige arbeid. Derfor er det meningsfylt for dem å kunne utgjøre Ungdomspatruljen, sammen med ungdomsleder Heidi Vatn, som ikke er til stede denne kvelden.

Ungdomspatruljen gjør seg klar for natta. Fra venstre: Mona Iren Ebbesen i PP-tjenesten, helsesøter Siv Monika Kattem, helsesøster Guri Bjørkli, SLT-koordinator Karin Røttereng og Kamilla Sterten Vinje, ungdomskontakt i NAV Orkdal. Ungdomsleder Heidi Vatn er også med i patruljen, men var ikke med denne kvelden.

- For oss betyr det mye å få være ute og møte ungdommen der de er. Vi har mulighet til å følge opp ting som skjer allerede første virkedag på jobb. Det er også viktig at vi er kjente ansikter for ungdommene gjennom at de treffer oss på ulike arenaer, sier Røttereng.

Mens Natteravnene er frivillige som går ute og gjør en viktig jobb der de unge er samlet, består Ungdomspatruljen av kommuneansatte. Den er tverrfaglig sammensatt av ansatte som kan følge opp ungdommene også i etterkant av eventuelle hendelser.

- Vi i Ungdomspatruljen utfyller hverandre i forhold til hvilke aldersgrupper vi kjenner best, og hvordan vi kjenner ungdommene, sier helsesøster Bjørkli.

Forebygging

Planen for kvelden er å kjøre litt rundt på Orkanger og Fannrem for å ta kontakt med ungdom, både på Kiwi, Shell og andre steder hvor de ser at det aktivitet. Etterpå går ferden til Storås, hvor det skal være 16. mai-fest med kåring av beste russebil. Etterpå skal patruljen tilbake til Orkdal og være til stede når ungdommen kommer tilbake hit og sannsynligvis samler seg blant annet på Shell Bårdshaug. Damene har vært ute mang ei natt før, og kjenner godt til hvordan det bruker å fungere.

- Ungdomspatruljen ble startet som en prøveordning i 2010, med mål om å være oppsøkende ute i mai, juni og juli. Men allerede året etter ble det evaluert at dette burde være en satsing gjennom hele året. I 2017 doblet politikerne budsjettet, og vi kan nå være til stede på mer enn bare offentlige fester, som oppsøkende på hverdager, LAN og idrettsarrangementer. Vi ønsker å forebygge tidlig debut av rus og kriminalitet, sier Røttereng.

Den siste uka har det være ute både søndag, mandag, tirsdag og onsdag og nå også natt til 17. mai. Naturlig nok er russetid og mai måned en ekstra aktiv tid, og Ungdomspatruljen tilpasser seg det som skjer. De er fleksible og klare til å dra ut ved behov.

- Trivelig ungdom

- Vi treffer så mye trivelig ungdom som er ute og har det fint sammen. På Storås har vi vært i flere år, vi går to eller tre sammen og vi er bevisst på å kontakte politiet hvis det er behov, sier Ebbesen.

Denne kvelden skal ST være med damene ut når de starter patruljeringa på Orkanger. Holdningen de opplever når de kommer rundt i ungdomsmiljøene er ofte positiv. «Kjæm dåkk å passe på oss no, ja», er en kjent kommentar.

- Vi opplever at vi kan få snudd humøret på noen som er sinte, slik at vi få avverget noen slagsmål. Det gjelder å snakke litt tull og ha det litt artig med dem. Det gir oss mye å få ha denne kontakten med ungdommene, sier Ebbesen.

Lite folk på klubben

I kveld har to av damene allerede vært på Synt'n en tur, den kommunale ungdomsklubben i Orklahallen. Et rusfritt alternativ på 16. mai, hvor kun to ungdommer har funnet veien når ST er innom litt før klokka 20. Marthe Auseth (14) og Cody Langørgen (17) er de eneste på klubben for øyeblikket, sittende i en sofa, lyttende til musikk.

Marthe Auseth (14) og Cody Langørgen (17) er de eneste på Synt'n når ST er innom 16. mai.

- Vi er her fordi det er chill. Vi slipper å lure på hva vi skal gjøre. Her møter vi venner og hører musikk, sier Cody, som bor på Melhus og har tatt turen derfra for å møte Marthe.

- Dette er en bra plass å være. Her er det ingen som dømmer deg. Du blir mottatt godt uansett hvem du er, sier Cody.

Klubben er et tilbud fra 8. klasse og til ut videregående. Vi spør de to jentene hvorfor det ikke er mer folk her på en kveld som denne.

- Det bruker bare å være noen få åttendeklassinger her på klubbkveldene, sier Marthe.

- De som er eldre synes nok det er kjedelig å være her sammen med åttendeklassingene. De synes vel de er barnslige, legger Cody til.

- De hjelper oss

Ungdomspatruljen er på sin side er i ferd med å hoppe inn i to biler og gjøre seg klar for patruljering. ST blir med i bilen til Karin Røttereng og Mona Iren Ebbesen, som først setter kursen mot Kiwi. Parkeringsplassen på baksida er gjerne et samlingspunkt, men her er det kun én russebil å se nå. De to damene slår av en prat med ungdommene i bilen. Baki sitter Snorre Løvstrand, Gina Hammersborg og Emilie Bekkestuen, som er Follo-russ.

- Vi bare kjører litt rundt omkring her på Orkanger nå, og etterpå skal vi på Storås, forteller russegjengen.

Snorre Løvstrand, Gina Hammersborg og Emilie Bekkestuen fra Follo tar imot Ungdomspartruljen i russebilen sin.

Foran i bilen sitter Daniel Leko, som var russ i fjor. Han skryter av Ungdomspatruljen:

- Det er en trygghet at de er her. De er her for å hjelpe oss, og bistår hvis noen blir dårlig. De gjør en bra jobb. Det er bra at de er synlige, sier han.

- Kjør forsiktig, oppfordrer damene, før russebilen ruller av gårde.

Russeprat

På Shell treffer de flere russ i russebiler, som tar godt imot damene og lar seg avfotografere sammen med dem.

- Få med logoen på bilen! befaler denne russegjengen. Fv.: Mats Grytbakk, Simon Skjølberg, Alfred Gartenbach, Even Vuttudal, Emilie Grytbakk og Magnus Wuttudal.

- Vi er så tamme at det er ikke artig en gang. Vi er bare ute i helgene. Vi skal til Storås nå, og til byen etterpå, forteller en gjeng russ fra Meldal videregående.

Damene stikker også innom politistasjonen, og treffer Arild Torbergsen som er på vakt.

Politiet, her ved Arild Torbergsen, er en god samarbeidspartner for Ungdomspatruljen.

- Vi skal være ute med tre patruljer, og kommer til å være veldig synlige på Storås. Det gikk greit der i fjor, men dette er jo ei natt med mange mennesker ute. Det kan bli litt støy, men sjelden noe stort. Russen er snille ungdommer, sier Torbergsen.

Sammen skal politi, Ungdomspatrulje og Natteravner sørge for trygghet på Storås i kveld. Selvfølgelig sammen med et stort antall vakter.

- Ikke send med alkohol

Ungdomspatruljen jobber stadig med å fortelle foreldre at de ikke må sende med ungene alkohol på fester.

- I Ungdata-undersøkelsen 2016 svarte 42 prosent av tiendeklassingene i Orkdal at de får med seg alkohol hjemmefra. Foreldre tror at de da har kontroll på hva ungene drikker. Men forskning viser, og vi ser det også, at de heller drikker mer. De drikker først det de har fått med seg hjemmefra, og når de altså har aksept for å drikke, er det lett å drikke mer. Vi forstår at det er utfordrende å være ungdomsforeldre, men det å forholde seg til loven bør være enkelt, sier Røttereng.

- Man låner heller ikke bort bilen sin til noen under 18 år eller noen uten førerkort, sier Ebbesen.

Ungdomspatruljen er også kjent med, som ST nylig at satt fokus på, at det er lett å få tak i hasj lokalt.

- Det er kort vei til Trondheim, så dette er noe vi er kjent med. Men vi har aldri sett hasj når vi har vært ute. Vi ser stort sett ungdom som koser seg og har det bra. Men private fester har ikke vi den samme kontrollen med, der er det foreldre som må ta et større ansvar, sier damene i Ungdomspatruljen.

Rolig natt

ST forlater patruljen når de setter kursen mot Storås klokka 22. Men tar i ettertid en prat med Røttereng for å høre hvordan natta forløp. Vi får opplyst at det har gått rolig for seg. Ungdomspatruljen var på Storås til 02-tid, a og etterpå rundt om å på Orkanger til 04.30.

- Det var rolig på Storås. Da vi kom tilbake var vi på Shell. Det var det mange ungdommer samlet, og politiet var også der. Vi gikk rundt og pratet med folk, forteller Røttereng.

- Måtte dere bistå noen som trengte hjelp?

- Ja, det er alltid noen som er overstadig, slik at vi passer på dem til foreldrene kommer og henter dem, sier hun.

- Var det mye fyll å se natt til 17. mai?

- Vi ser en del fyll, ja. Men samtidig er det mindre enn det som var når vi var ungdommer selv. Vi i patruljen opplever at det er færre som drikker i dag, men at de som drikker kanskje drikker mer. Vi opplever at mange ungdommer har tatt et standpunkt om å være edru, og at de blir respektert for dette, sier hun.