Adresseavisen har i løpet av våren hatt flere artikler knyttet til to konkrete saker som har bidratt til å så tvil om Asphjells troverdighet og integritet som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Den ene saken gjelder et byggeprosjekt, hvor stortingrepresentanten fra Orkdal bruker Orklahus til å bygge sin nye, private bolig. Gjennom flere artikler i Adresseavisen, er Asphjell blitt kritisert for å benytte seg av et byggefirma hvor de ansatte ikke har tariffavtale (ikke er organisert i en arbeiedstakerorganisasjon). I tillegg er det kommet fram påstander om at arbeidskontraktene til de ansatte i firmaet skal ha vært mangelfulle.

Kollisjonskurs

Det er organisasjonsfrihet i Norge, og det hører med til historien at det ikke er ulovlig å benytte seg av firmaer hvor de ansatte ikke har tariffavtale, altså ikke er fagorganiserte. Kritikken mot Asphjell har gått på at han som profilert Ap-politiker på Stortinget, er på kollisjonskurs med en av de viktigste fanesakene til Arbeiderpartiet - nemlig at alle skal være organiserte og ha tariffavtale.

- Jeg sendte ut anbudsinvitasjon til flere byggefirmaer i forkant av byggeprosjektet for to år siden. Alle, unntatt Orklahus, takket nei på grunn av stor oppdragsmengde, og jeg sto til slutt igjen med én aktør. Ikke minst fordi både jeg selv og andre stiller ekstra krav til meg selv med hensyn til integritet og troverdighet som stortingsrepresentant, så var jeg påpasselig med å understreke viktigheten av at alle avtaler rundt byggefirmaet skulle tåle dagens lys. Jeg forsikret meg om at lønnsbetingelsene til de ansatte ikke skulle underby firma med tarifflønn, at HMS, arbeidstid, overtid, feriepenger og pensjon var på plass hos de ansatte. Jeg ba selvsagt ikke om detaljert innsyn i alle arbeidsavtaler til de ansatte, men følte meg trygg på at alt var i orden da jeg blant annet fikk bekreftelse på at ingen ansatte lå under tarifflønn. Kravet fra meg var at alle skulle ha minimum tarifflønn eller mer, noe jeg også fikk bekreftet var på plass.

Ikke tariffavtale

- Men du visste at de ansatte ikke hadde tariffavtale?

- Ja, og selvsagt er det ønskelig at så mange arbeidstakere som mulig er organisert i en arbeidtsakerorganisasjon. Men så er det slik at mange små firma med få ansatte ikke opererer med tariffavtaler, men allikevel oppfyller lønnsbetingelser og andre forhold som reguleres i en tariffavtale. For meg har det vært viktig å bruke lokale bedrifter. Og da jeg sto igjen med én aktør som kunne ta jobben etter å ha sendt oppdraget ut på anbud, så ville jeg ikke ekskludere dette firmaet, som tross alt hadde de fleste tingene som reguleres gjennom en tariffavtale på plass, forklarer Asphjell.

- Men er ikke det å bruke uorganisert arbeidskraft i strid med Arbeiderpartiets fanesak om at alle arbeidstakere skal ha tariffavtale?

- Både jeg og partiet er opptatt av at alle arbeidstakere skal ha gode arbeidsforhold, og vi er motstandere av sosial dumping. Jeg er også av den oppfatning at jeg mener at så mange som mulig skal være organiserte, og dermed ha tariffavtale. Men så er det slik at det er en god del mindre firma som ikke har tariffavtaler, men som allikevel driver helt lovlig og lønner sine ansatte innenfor tarifflønn. Jeg vil også understreke at det er mange andre lokale leverandører fra Fannrem og Orkanger som arbeider i huset. Jeg har ikke sjekket om alle har tariffavtaler, men som sagt, så har jeg ønsket å bruke lokale bedrifter. I mitt tilfelle her, syntes jeg ikke det var riktig å ekskludere en lokal aktør, da jeg fikk forsikringer om at de ansatte hadde arbeidsavtaler som sikret dem minimum tarifflønn eller mer. Og valget ble ikke så vanskelig heller, da det kun var dette firmaet som kunne ta jobben da huset skulle bygges.

Les også: -Kvalifiserer ikke til til tilsyn

Mediekjør

- Det mediekjøret som nå har vært rundt din person i denne saken, så du det komme?

- Nei. Jeg sendte jobben ut på anbud, forsikret meg om at det byggefirmaet jeg endte opp med opererte innenfor loven og at firmaets ansatte minimum hadde tarifflønn og at andre viktige forhold som reguleres i en tariffavtale var på plass. Derfor så jeg ikke dette kjøret komme. Men med fasit i hånd i dag, skulle jeg ha vært dette foruten.

Skattesaken

Det andre forholdet Adresseavisen har satt Asphjell i søkelyset for i løpet av våren, er at han i forbindelse med utleie av en bolig unnlot å oppgi inntekter til beskatning. Totalt er det snakk nærmere 94 000 kroner, som han har måttet etterbetale i ordinær skatt og straffeskatt.

- Jeg har leid ut en liten leilighet i huset mitt siden jeg bygde det i 1984. Dette har vært skattefri utleie, i og med at jeg har leid ut mindre en 50 prosent av boligen. Når en leier ut mer enn 50 prosent, noe som ble situasjonen for noen år siden da jeg flyttet inn i boligen til mine foreldre, så skal alle leieinntektene innrapporteres og skattes av. Her har jeg gjort en glipp og det beklager jeg meget sterkt. Det er mitt ansvar og min plikt å sørge for at slikt ikke skjer, så her er det bare å legge seg helt flat. Selvangivelsen er noe man skal sjekke og kontrollere hvert år, og her har jeg glippet. Det kom imidlertid som lyn fra klar himmel da skattemyndighetene gjorde meg oppmerksom på feilen jeg hadde gjort. Jeg betalte den skatten som manglet umiddelbart, og har egentlig ikke tenkt mer på saken før det kommer et stort oppslag i Adresseavisen.

- Føler du at de sakene som du har vært i søkelyset for nå i vår har skadet din integritet og troverdighet?

- Ja, og jeg skulle gjerne ha vært dette foruten om jeg kunne ha gjort ting opp igjen.

- Lite nattesøvn

- Får disse sakene konsekvenser for din politiske karriere?

- Hvordan velgerne reagerer, kan jeg ikke spå noe om. Jeg har imidlertid fått mye støtte fra folk etter det kjøret som har vært.

- Hvordan har mennesket Jorodd Asphjell det nå?

- Jeg har det ikke bra. Det har vært ei utrolig tung tid. Jeg må bare innrømme at det har vært mange vonde dager og lite nattesøvn. Det har virkelig gått på helsa løs, og jeg unner ingen å komme opp i en sånn situasjon.