Fredag kveld 25. mai arrangerer Børsa IL og Skaun IL motbakkeløpet Våttån Opp.

Det er start på den gamle grusbanen på Einmoen i Børsa. Løpsunderlaget er litt asfalt, grus, skogsvei og skogsti. Målgang er på Våttån, cirka 445 meter over havet. 400 høydemeter skal over 3,9 kilometer forseres i en løype med over ti prosent stigning i snitt.

Fint og tørt vær kan gi løyperekorder

Løyperekorden er delt mellom to mann: Skiløperen Mathias Rundgren fra Byåsen og den tidligere syklisten Kristian Forbord (29), nå bosatt i Buvika, med tida 20 minutter og fem sekunder.

Forbord tangerte Rundgrens rekord da han vant Våttån Opp i 2016. I fjor kom han også først til toppen. Men et sleipt og vanskelig føre ga "bare" tida 20.59.

Kommende fredag har han skumle hensikter.

- Det har vært artig og slått rekorden nå. Det tørre og varme været i det siste er optimalt. Hvis alt klaffer, kan det være mulig, sier Forbord.

- Hva må til?

- Det krever at du gir gass helt fra start, med fare for at du går på en smell på slutten. Men man må gamble skal det gå. Målet er å ta rekorden, og det hadde vært artig og klart det under 20 minutter, sier han.

Forbord var mildt sagt en meget habil syklist tidligere. Han syklet på ulike norske kontinentallag, har blant annet tre topp ti-plasseringer internasjonalt, ble nummer seks i NM bak Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen, men foran Kurt Asle Arvesen, og ble nummer to i Norgescupen sammenlagt.

- Jeg la opp for tre og et halvt år siden. Det var ikke mulig å leve av syklinga, selv om jeg var på et bra nivå, forteller han.

- Hva gjør du nå?

- Jobber i full stilling som senior kundeansvarlig i Sparebank1 i Trondheim.

- Hvor mye trener du nå?

- Det blir cirka fem økter i uka, hver på én time. Med to små barn (to og fem år) og full jobb, er det ikke tid til mer. Løping begynte jeg med etter syklinga. Jeg har ikke noe fart i kroppen, men kondisjonen og styrken i beina er bra, sier han beskjedent.

29-åringen satser hovedsakelig på motbakkeløp. Men han slenger seg med på enkelte andre løp også. Nylig deltok han på et 5000 meter langt gateløp i Trondheim. Tid: 15,41.

- Med tanke på en mulig løyperekord i Våttån Opp, er du i minst like god form nå som i fjor og forfjor?

- Ja, jeg har jo drevet med løping i bare tre år. Jeg blir jo bedre for hvert år, sikkert, sier han og lover at det skal bli et realt rekordforsøk fredag kveld: Det får briste eller bære.

Publikum bør absolutt ta turen til målgangen for å se om Forbord klarer å bryte den magiske 20-minuttersgrensa.

Selv om det er lett for at fokuset blir på konkurranseløperne i motbakkeløpet, ønsker arrangøren å påpeke at Våttån Opp også bruker å ha med mange store og små som tar turen som en flott trimtur.

Påmelding i konkurranseklassene skulle vært gjort innen onsdag 23. mai, men det er mulig å etteranmelde seg fram til én time før start, mot dobbel startkontingent. For tur/trim og mosjon (uten tidtaking) gjøres påmelding direkte ved start på selve løpsdagen.

PS! Løyperekorden for damer har Camilla Lund med 23.59 minutter.