De nyeste tallene fra Trøndelag politidistrikt bekrefter det lensmann ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, Tor Kristian Haugan, forteller, at det er et skifte i typen kriminalitet.

– Vi ser at det som er i resten av Norge, det er her også, for å si det sånn. Før tror jeg nesten man måtte oppsøke storbyene, som Bergen, Trondheim, eller Oslo, hvis man bodde på landsbygda. Men nå har man hele verden på nettet. Det er det man ser, både med sprit og narko, at det er bare noen få tastetrykk unna, så får man det levert på døra, sier Haugan.

Mer vold

Det er ingen stor endring i totalt antall anmeldte saker, men det er en økning i lovbrudd som har med narkotika, miljø, arbeidsmiljø og, især, vold. Samtidig er det nedgang i seksual- og trafikklovbrudd.

Tallene viser at det i 2017 var 53 prosent flere anmeldelser innen vold/trusler/forulemping mot polititjenestemenn/kvinner, sammenlignet med året før (220 totalt).

I 2017 opprettet politiet i Trøndelag 2 306 saker som omhandlet vold. Det er en økning på 12,8 prosent.

– Økningen av den fysiske volden er en endring av utviklingen vi har sett de siste årene, hvor antallet er blitt redusert år åfor år frem til 2016, står det i politiets rapport.

Internett

Innenfor sedelighet (seksuallovbrudd) har det totalt sett vært en nedgang i antall saker, men politiet har registrert en økning i antall seksuallovbrudd med bruk av internett.

– Med dette videreføres en utvikling med økende antall anmeldelser. Dette gjelder hovedsakelig overgrep mot barn.

Fra 2016 til 2017 var økningen av antall saker som omhandlet overgrep mot barn, på hele 76,5 prosent.

Vold blant unge

Ungdomskriminaliteten i Trøndelag økte med 28,4 prosent i 2017. Spesielt er økningen stor innen voldslovbrudd (54,9 prosent) og narkotikakriminalitet (47,7 prosent).

Politiet registrerte i 2017 totalt 1 359 forhold hvor mistenkte/siktet var under 18 år. Dette er en økning på 28,4 prosent fra året før. 837 ulike unge personer stod bak disse forholdene.

I 2017 var vold den kategorien, nest etter vinning, der flest unge under 18 år stod bak ugjerningen. Totalt 237 anmeldelser viser en eksplosiv økning på 54,9 prosent fra året før.

Innenfor voldskriminaliteten er det økning både i antall kroppskrenkelser, trusselsaker og grov vold. Antall trusselsaker blant ungdom økte med over nitti prosent fra året før.