Videoer av slagsmål som publiseres som underholdning på nett, har vært en trend man har sett komme mer og mer de siste årene over hele verden - også i Norge. VG har skrevet flere saker fra de største byene i landet, om ungdommer som avtaler slåsskamper og hvor volden blir filmet og lagt ut som underholdning på nett.

Filmer blind vold

Denne, og mange andre trender som «fødes» rundt om i verden, kommer også til Norge. Det sørger nettet for. Nye ting som blir populært i ungdomsmiljøene i USA, blir utrolig raskt populært også i Norge og resten av Europa. Og trender som treffer de største byene i Norge, treffer også landsbygda. På samme måte som luft og vann sprer sykdommer, sprer nettet også «syke» trender. Og det bekymrer politiet - også lensmannen ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, Tor Kristian Haugan.

- Det som skjer på nettet i resten av verden, kommer også hit. De siste årene har vi sett en økning i saker der seksualiserte bilder av unge mennesker spres på nettet, med de konsekvensene det får for de involverte. Det som imidlertid er nytt i vårt ansvarsområde, er planlagt voldsutøvelse som filmes og spres på nettet. Det siste halvåret har vi hatt flere slike saker. Offeret er gjerne totalt uvitende om hva som skal skje. Personer med mobiltelefoner står klare for å filme, og plutselig angripes offeret, gjerne både med slag og spark. Det hele filmes og publiseres på ulike nettsider. I disse tilfellene snakker vi om blind vold, der motivet ser ut til å være å skape underholdning på nettet. Dette har vi ikke sett før nå det siste halve året, hvor vi altså har hatt flere slike saker, forteller Haugan.

- Hvilken alder snakker vi om?

- De sakene vi har hatt på vårt bord, dreier seg om ungdom i alderen 14 til 18 år. Og det er ikke bare gutter som er involvert. Vi har for eksempel gjort beslag i et filmopptak som viser en gjeng med jenter hvor noen stiller seg opp for å filme, mens én jente angriper ei intetande jente med slag. Man kan høre på opptaket at de kniser og ler i det de løper vekk fra offeret.

Bekymret

Haugan understreker at det ikke er veldig mange slike saker lensmannskontoret har registrert så langt i år, men synes allikevel det er viktig å gå ut med denne informasjonen, da dette er en helt ny trend som har nådd ungdomsmiljøene også lokalt. Han er også klar over at det nok er betydelig mørketall, også på dette området.

- Vi har hatt saker med blind vold i alle år. Men trenden med ungdommer som planlagger blind vold, der målet og motivet virker å være underholdning, er noe nytt og gir oss grunn til bekymring.

Gir karakterer

En annen trend som bekymrer politiet og som politiet har sett en økning av de siste årene, er spredning av seksualisert innhold på nett.

- Vi har en god del slike saker. Det kan være seksualiserte bilder av mindreårige. I utgangspunktet kan vi snakke om relativt uskyldige bilder som sendes mellom to kjærester. Så tar forholdet slutt, og i neste omgang kan bildene være ute på nettet. I noen tilfeller kan kanskje hevn være motiv, men ofte registrerer vi at bildene publiseres som ren underholdning. Vi har også saker der samleie mellom unge mennesker på fest filmes, gjerne uten at jenta vet om det, og så legges det hele ut på nett. Vi har også eksempler på saker hvor gjerne eldre gutter har sex med yngre jenter, det hele filmes og så setter gutten karakter på jenta etterpå. Og så har vi saker der unge jenter, også barn, blir bedt om å sende sekualiserte bilder av seg, og i neste omgang blir bildene publisert på nettet, forteller Haugan.

- Hvor unge mennesker er det snakk om her?

- Vi snakker om ungdommer i alle aldre, men også barn.

Store konsekvenser

Lensmannen legger ikke skjul på at de sakene han nevner knyttet til filming og publisering av vold og sex krever betydelige ressurser hos politiet.

- Disse sakene er prioriterte saker som tar stadig mer av vår tid. Både vi i politiet, skolene, barnevernet, helsesøstre og kommunene prioriterer disse skadelige ungdomstrendene høyt, og vi samarbeider godt for å forebygge. Og det er viktig at vi lykkes med det forebyggende arbeidet, da konskekvensene for alle de involverte er veldig store. De som utøver vold risikerer i verste fall å ende opp som drapsmenn. De som opplever å få spredt seksualiserte bilder av seg på nettet, får seg gjerne en psykisk smell som kan være vanskelig å reise seg fra.

Holdningsarbeid

- Hva mener du kan og bør gjøres for, om ikke stoppe, så i alle fall redusere utviklinga av disse ødeleggende trendene?

- Det er ungdommene selv som kan utgjøre den største forskjellen. Man må tørre å si nei, man må tørre å si at dette vil jeg ikke være med på. En skal huske at det er utrolig tøft å være ung i dag. Derfor må ungene utstyres med holdninger hjemmefra, holdninger som kan gjøre de sterke nok til å ta de rette valgene når de skal ut «i verden» på egen hånd. Det er for sent å melde seg på som foreldre når ungdommene er 14-15 år. Påvirkningsarbeidet som skaper sunne og robuste holdninger må starte fra første dag. Ungdommene kan ikke stenges inne, de må få lov til å gå ut. Men det er viktig at foreldrene er tilgjengelige på lørdagsnatta hvis poden i huset ringer og sier; «mamma, jeg vil hjem.», sier Haugan og legger til at disse trendene ikke er et orkdalsfenomen, men foregår i alle geografier i lensmannskontorets nedslagsfelt.

Konsekvenser

- Hvordan kan foreldrene påvirke ungene sine, slik du ser det?

- Det er nok ingen enkel oppskrift på det. Men det er viktig at de gjøres oppmerksomme på konskevensene. De er nemlig ofte mye mer langtrekkende enn et forelegg fra politiet, som gjerne er reaksjonen mot unge lovbrytere. De må for eksempel få hjelp til å skjønne at de ødelegger sine karrieremuligheter, at de eksempelvis kan bli nektet visum og slike ting. Det er tross alt heimen som er den viktigste arenaen for forebygging, sier Haugan og kommer med følgende erkjennelse:

- Vi må nok bare erkjenne at det vi leser om i VG, skjer også her.

Avisa Sør-Trøndelag har tidligere skrevet om uro i ungdomsmiljøet i Orkdal. I den forbindelse forklarte Ola Halsen og Gunnar Lysholm hvordan «Orkdalsmodellen» ble brukt til å hjelpe ungdommene.