Forslaget om at Lensvik skole og Lysheim skole skal utgjøre hver sin avdeling under enheten Lensvik skole, får innbyggere til å reagere.

- La oss beholde vår lokale identitet. Jeg tror den nye administrasjonen i Orkland kan komme til å få problemer hvis de begynner å tøyse med navn og identitet nå helt i starten, sier Kristian Fremstad (Sp).

I fellesnemnda sitt møte 3. mai ble det lagt fra et forslag til enhetslederstruktur, hvor det blant annet gikk fram at skolene i Agdenes kan bli hetende Lensvik skole avdeling Lysheim og avdeling Lensvik. ST brakte informasjon som tilsa at dette var et vedtak, men saken var kun oppe til drøfting. Ingenting er altså avgjort i navnesaken, og meningene er delte.

Det som er klart er at de to skolene i Agdenes vil få en felles enhetsleder, og skal være én enhet administrativt, selv om skolestrukturen ikke skal rokkes ved.

Lokaltilhørighet

Fremstad har ikke sansen for forslaget om at Lensvik skole blir et hovednavn for de to skolene, fordi identitet er viktig.

- Orkland vil bestå av én by, men også av mange bygder og grender. Det er viktig at bygdene og grendene rundt omkring får beholde sin lokaltilhørighet, sier han.

I papirene som var utsendt til møtet i fellesnemnda sto det at Agdenes skole var foreslått som fellesnavn, med avdelingene Lensvik og Lysheim under. I presentasjonen i møtet var dette imidlertid endret til Lensvik skole som enhetsnavn.

- Agdenes er identiteten vår, og vi kan alle kalle oss agdenesinger. Det blir feil å bruke Lensvik som et felles navn, for vi i Lysheim skolekrets har aldri vært fra Lensvik. Det er Agdenes som er vår felles identitet. Det blir som om man skulle kalt en skole på Fannrem for Orkanger skole, avdeling Fannrem, det hadde blitt bråk det også. Lokal identitet er så viktig! Kanskje blir Orkland skole avdeling Lensvik og avdeling Lysheim mer riktig etter sammenslåinga, sier han.

Felles rektor

Linn Annett Brå Østgaard fra Tverrpolitisk liste i Agdenes uttrykte skepsis til navneforlaget under møtet i fellesnemnda.

- Jeg tok til orde for at Lensvik skole som et felles navn for begge skoler, kanskje ikke er så lurt. Det er ganske langt fra Lensvik og utover til skolen vår, sier hun.

Hun stusser også på at enhetsledernivået på skolene slås sammen, når man har et vedtak fra i fjor på at skolestrukturen i kommunen skal bestå som i dag.

- Rokker man ikke ved skolestrukturen når man endrer struktur på enhetsledernivå? De velger å ikke erstatte rektoren som går av, og heller legge skolen inn under en felles enhetsleder med Lensvik skole. Er det innafor hva som kan kalles å beholde dagens skolestruktur? Det har vi bedt om et svar på til kommunestyremøtet 20. juni, sier hun.

Respekt for navn

Fremstad er usikker på det samme:

- Endrer man ikke på skolestrukturen når man slår sammen administrasjonene ved skolene? Jeg mener det blir feil å erstatte rektoren med en stedlig leder, da lager man et nytt ledd i ledergruppa. Det blir lengre avstand for foreldre og ansatte opp til rektor, sier han.

Han mener det er viktig å ha respekt for lokale navn og lokal tilknytning, og oppfordrer den nye administrasjonen i Orkland kommune til å skaffe seg god lokalkunnskap før de kommer med slike forslag.

- Jeg skjønner at man er opptatt av å skape en felles identitet for Orkland, men det kan ikke tvinges fram. Vi må ha respekt for hvor folk kommer fra og hvilken identitet de har. Det er viktig at bygder og grender beholder sin identitet og sine ulikheter, det må til for at sammenslåinga skal gå glatt også videre, sier Fremstad.

Kristian Fremstad (Sp) mener lokal tilhøringet blir viktig i nykommunen Orkland. Foto: Arkivfoto