I mange år har Coop Extra Fannrem hatt et medisinutsalg hvor kundene har fått kjøpt de mest vanlige reseptfrie legemidlene. Dermed har folk på Fannrem sluppet å kjøre til Orkanger før å få kjøpt disse mest vanlige produktene, men nå blir det imidlertid slutt på det. Coop Extra tvinges nemlig til å legge ned medisinutsalget på Fannrem. Det har Statens legemiddelverk bestemt.

For kort avstand

Det er Vitus apotek som har stått bak medisinutsalget på Fannrem, men nå har altså Statens legemiddelverk tilbakekalt tillatelsen. Bakgrunnen er at legemiddelverket opererer med en forvaltningspraksis som sier at det skal være minst 10 kilometer til nærmeste apotek før det kan gis tillatelse til å etablere medisinutsalg. Avstanden mellom medisinusalget på Fannrem og hovedapoteket på Orkanger er under fem kilometer. Dermed mener legemiddelverket at vilkårene for medisinutsalg på Fannrem ikke er oppfylt, og tilbakekaller derfor tillatelsen.

Legges ned

I ei pressemelding skriver Norsk medisinaldepot, som eier Vitus apotek, at de har klaget på vedtaket, men at Helse- og omsorgsdepartementet har valgt å ikke ta klagen til følge. Dermed må Vitus apotek rette seg etter vedtaket fra Statens legemiddelverk og stenge medisinutsalget fra 11. juni.

- Hvorfor kommer dette først nå, i og med at det har vært medisinutsalg på Fannrem i mange år?

- Det er nok tilfeldig at Norsk legemiddelverk har hatt en gjennomgang og oppdaget dette med avstand nå. Medisinutsalget på Fannrem var i utgangspunktet plassert på Torshus, men ble flyttet til Coop på Fannrem i 1988. Legemiddelverket har ikke vært tilsynsmyndighet før de siste årene, og jeg vil understreke at tillatelsen har vært på plass i alle disse årene. Men nå trekkes den altså tilbake, og det er vi nødt til å forholde oss til, sier Helle Engtrø, regionsjef i Norsk medisinaldepot.

Fritt fram

- Betyr dette vedtaket at det kan bli vanskelig å få etablert et apotek på Fannrem?

- Dette vedtaket influerer ikke på det. Om en kjede ønsker å etablere apotek på Fannrem, så står man fritt til det.

- Vurderer Vitus apotek å etablere apotek på Fannrem?

- Vi vurderer ikke det nå, sier Engtrø.

- Trist

Butikksjef hos Coop Extra Fannrem, Stein Håvard Bakke, reagerer kraftig på vedtaket fra Norsk legemiddelverk.

- At det skal kunne være fire apotek på Orkanger, og ikke ett lite medisinutsalg på Fannrem, ja, det er helt fantastisk. Forstå det den som kan. Vi har en god del kunder som ikke kommer seg til Orkanger så lett, så dette synes jeg bare er trist, sier Bakke.

- Hva betyr dette for butikken?

- Jo flere tjenester vi kan tilby våre kunder, jo bedre er det for oss. Men det viktigste er at innbyggerne på Fannrem mister et godt tilbud, og det synes jeg ikke er greit, sier Bakke og legger til at helt vanlige medisiner som hodepinetabletter og nesespray fortsatt vil bli å få kjøpt i butikken.