En ett år gammel bever er funnet gjennomskutt i vannkanten ved Utnesvatnet i Lensvik.

- Det er oppdaget tjuvjakt på en bever. Det må ha skjedd for sju til ti dager siden, og den er bare skutt og etterlatt. Den lå på bunnen i vannkanten, sier Oddvar Størdal, leder i Agdenes bestandsplanområde for hjortevilt.

Det er ikke åpnet for jakt på bever i Agdenes kommune, og beverjakt foregår uansett ikke på denne tida av året. Ordinær jakttid er fra 1. oktober til 30. april.

- Det var et ungdyr på 10 kilo, cirka ett år gammelt, som var gjennomskutt med rifle, forteller Størdal.

Kjente lukt

Beveren ble oppdaget av en erfaren jeger som var i området og kjente lukt. Han tok beveren opp fra vannkanten, la den i en pose og tok den med hjem for obduksjon. Der ble det klart at dyret var gjennomskutt.

- Beveren lå i det området hvor veien går helt ned til vatnet, så det er ganske trolig at den er skutt gjennom et bilvindu. Hadde vedkommende enda berget dyret for å bruke kjøttet, men dette var gjort uten mål og mening, sier Størdal.

- Kan noen ha irritert seg på beveren?

- Nei, det kan jeg ikke tro. Vi begynner å få en lokal beverstamme her, til glede for mange som går turer her. Beveren er et flott innslag i faunaen. Og med så mye gjengroing som vi har over alt, kan jeg ikke tro at noen har problem med beveren, sier Størdal.

Svært alvorlig

Han ser svært alvorlig på dette, og politiet er blitt varslet gjennom viltforvalteren i kommunen.

- Det er ingen som har noen grunn til å dra rundt med et våpen på denne tida av året, med mindre man har bestemt seg for å skyte en bever, sier Størdal.

Litt fakta om beverjakt: Beveren er blitt jaktet på både for pelsen, kjøttet og castoreum. Tidligere ble pelsen brukt til jakker og luer, mens castoreum ble brukt i parfyme og medisin. Særlig i Nord-Amerika var beveren et viktig pelsvilt. Beverjakt i Norge er tillatt i kommuner som åpner for det innenfor jakttida.

Oddvar Størdal ser svært alvorlig på hendelsen.