Hvorfor mener Orkdal kommune at det kan utløse erstatningsansvar hvis kommunen gjør en tursti som Joplassen-Nerviksbakkan bedre å gå i? Er dette juridisk teori eller finnes det rettspraksis for erstatningsplikt etter fall i utmark? Vil et skilt med advarselen «Glatt sti om vinteren» være nok til å hindre evt erstatningsansvar?

Disse spørsmålene fikk Orkdal kommune i brev 7. og 11. mai. Spørsmålene har utspring i konkrete politiske saker. De er saklige og relevante. Håpet er å få et kunnskapsgrunnlag fra administrasjonen som gjør det lettere å arbeide videre. Etter en måned har det ikke kommet svar på noen av dem.

Fossilbiler/elbiler

Statistikk viser at utslippene av klimagasser har økt i Orkdal. Kommunestyret vil ha en ny klima- og energiplan, men det er mye vi kan gjøre mens vi venter noen år på en ny, fin plan. Orkdal kommune bør for eksempel være et lokalt forbilde innen bruk av elbiler og elsykler i tjenesten, men først må vi vite status for kjøretøyparken. Deretter kan vi vedta tiltak. Svaret uteblir.

Snarvei Joplassen-Nerviksbakkan

For å stimulere til mindre bilbruk, fikk Småbylista kommunestyret med på et vedtak om å kartlegge snarveier ved skolene med sikte på utbedring, og å kostnadsberegne Joplassen-Nerviksbakkan som et prøveprosjekt. Rådmannen la fram en sak på overtid. Den inneholdt ingen kostnadsberegning, men advarsler fra kommunens jurist om erstatningsansvar og problemer knyttet til krav om universell utforming. Småbylista vil følge opp saken, og enten det er kommunen eller private som skal ta ansvar, er det nødvendig at kommunens jurist/rådmannen forklarer grunnlaget for advarslene. Svaret uteblir.

Taushet fra Orkdal rådhus om enkle spørsmål som antall kommunale elbiler kan skyldes tilfeldigheter, men det kan også forsterke inntrykket av maktarroganse i deler av byråkratiet vårt.

Slipper kritikk

Ved to anledninger har Småbylista Orkdal stilt grunngitte spørsmål til ordføreren om saksbehandling i Orkdal kommune. En av sakene er håndtert så skjødesløst at det er hinsides all forvaltningsskikk. I de andre er enten tidsfrister grovt overskredet, og/eller politiske vedtak er ikke gjennomført. I svarene glatter ordfører Oddbjørn Bang over forsømmelsene. Han manøvrer seg unna kritikk av forvaltningen.

Ordføreren er tjent med å stå på god fot med det øvrige maktapparatet ved Orkdal rådhus. Demokratiet vårt er derimot tjent med en administrasjon som viser respekt for alle politiske vedtak og behandler dem likedan uavhengig av personlige sympatier og antipatier. Vi må unngå en situasjon der enkelte ansatte tror de har fått en lisens til å drepe politiske initiativ.

Godfot og glød?

De svakeste i samfunnet taper mest når makta i lokaldemokratiet lukker seg og synker ned i selvtilfredshet. Utad er det ikke måte på hvilken raushet, godfot og glød Orkdal kommune skal bringe inn i nye Orkland kommune, men slike slagord har null egenverdi. Ekte verdier måles i graden av åpenhet, evnen til selvkritikk og evnen til å skille politikk og forvaltning.

Hans Kringstad

Småbylista Orkdal