ST har i det siste skrevet flere saker om bjørn. Forrige mandag kveld skal Sissel Furuli (50) ha sett en bjørn på turstien mellom Hulluflata og Raudhåmmårn i Espa på Orkanger.

Her stod bjørnen

Hun er hundre prosent sikker på hva hun så, men fikk panikk og løp motsatt vei, så bilder av bamse ble ikke tatt.

Onsdag formiddag oppdaget Magnar Larsen og Per Aage Estenstad det de mente var kloremerker på flere trær ved Kvennsjøen i Ribygda i Skaun. Frode Aalbu i Statens naturoppsy (SNO) fikk tilsendt bildene dagen etter, og konkluderte med at det var hjortedyr som hadde brukt tennene på trestammene.

Trodde disse merkene var fra bjørn

Torsdag kveld var Øystein Solem fra Orkdal i turområdet der Furuli observerte det hun mener var bjørn. Her fant han et kadaver.

- Det er så å si ingen ting igjen av dyret. Pels er revet av. Det virker som ben og ledd er revet av med stor kraft, forteller han.

Kadaveret ligger inntil en tursti, så flere turfolk har observert dette synet. Spørsmålene er: Hvilket dyr er det? Og hvordan har det dødd? Står en bjørn bak?

Bilder av dette ble fredag formiddag sendt til rovviltkontakt Geir H. Ingdal i SNO. Etter et kvarter har han en teori:

- Det går ikke an å være hundre prosent sikker, men sannsynligheten er svært liten for at en bjørn har vært her. Det hadde nok vært mindre igjen av kadaveret dersom en bjørn har spist av dyret.

- Hvilket dyr er det som ligger her?

- Jeg mener det er en elg, sier Ingdal.

Han forteller at det ikke er uvanlig at elgokser slåss så voldsomt, at én av dem dør etter skader.

- Jeg fant en gang en elgokse som hadde hull etter gevir i bogen og samtidig var opprevet i mellomgolvet. Den døde etter kamp med en annen elg, sier han.

- Men hva med bildet av merker på et tre i nærheten av kadaveret?

- Det er ikke satt av bjørn. Det finnes ikke kloremerker her. Dette er typisk for hjortedyr; de skraper hornene mot stammen i ulike retninger, sier rovviltkontakten.

- Kommer dere til å ta en tur for å sjekke om dere finner spor etter bjørn likevel? Lete etter avføring eller hår (DNA)?

- Nei! Det blir uansett en vanskelig oppgave. Det er altfor lite igjen av kadaveret, og det er i ferd med å gå i oppløsning. Avføring etter rovdyr har jeg heller aldri funnet rundt et kadaver. Å lete etter spor her, blir som å lete etter nåla i høystakken, sier Ingdal, som påpeker at så langt er det ikke dokumentert at det er bjørn i området.

- Vi utelukker ingenting! Men vi må ha dokumentasjon for å gå videre, sier han.

Dette skal være merker fra hornene til hjortedyr. Treet er i nærheten av der kadaveret ble funnet. Foto: Øystein Solem