12 år gamle Emma Aasbakk Engen fra Berkåk og Sykehusklovnene er årets martnasgjester. Det innebærer blant annet å åpne årets Rennebumartna den 10. august. De føyer seg inn i rekken som av offisielle martnasgjester som har det ærefulle oppdraget å åpne martnan den første martnasdagen da det pleier å være tusener av besøkende til stedet.

«Reseptfri hjertemedisin»

- Med årets tema; Rampestreker som bakteppe, ønsker vi å hedre og løfte fram noen som sammen har gjort en spesiell innsats og gledet mange over lang tid, sier Kenneth Teigen, leder av Rennebumartnan.

Han mener det er verdt å hedre Sykehusklovnene som bidrar til at syke barn over hele landet får «reseptfri hjertemedisin», totalt uten bivirkninger.

I rekken av store navn

Sammen med Sykehusklovnene er berkåkjenta Emma på 12 år som blir den yngste martnasgjesten noen gang. Hun føyer seg inn i rekken med andre martnasgjester som Thorvald Stoltenberg, Toppen Bech, Nils Arne Eggen, Valgerd Svarstad Haugland og Lars Klevstrand.

Sammen med Emma Aasbakk Engen fra Berkåk er Sykehusklovnene Tove Karoliussen (Beate Kræsj Pling) og Frode Eggen (Smække) årets martnasgjester på Rennebumartnan. Foto: Karin Aasbakk

200 000 kroner som mål

Det er ingen hvilken som helst 12-åring som åpner martnan. Emma lider av sykdommen Nevrofibromatose type 1, og har hatt mange opphold ved St. Olavs hospital. I 2015 ble hun kjent med Sykehusklovnene og oppdaget hvilken virkning de hadde på humør og livsglede.

Da den driftige jenta som da var bare ni år, fikk høre at de manglet penger og sto i fare for å bli nedlagt, startet hun prosjektet Hjerteklovn. Hun malte en hjerteklovn, fikk hjelp til trykking og la klovne-bildet ut for salg på Facebook med det som mål, å samle inn 2 000 kroner til Sykehusklovnene. Siden har hun malt mange klovner som er blitt trykt på kort og krus, og blitt solgt. I dag har hun samlet inn 170 000 kroner til Sykehusklovnene, og i løpet av Rennebumartnan har hun som mål å passere 200 000 kroner.

Verdensomspennende

På Rennebumartnan har Emma følge med de to sykehusklovnene Tove Karoliussen (Beate Kræsj Pling) og Frode Eggen (Smække). Det var også Tove Karoliussen som i 2001 startet Sykehusklovnene på Ullevål sykehus. I dag er Sykehusklovnene en ideell organisasjon med 40 sykehusklovner, som i fjor hadde rundt 18 500 møter med barn i alderen 0–18 år som er innlagt på norske sykehus. Sykehusklovnene finnes i mer enn 50 land.

Egen innsamlingsaksjon

I forbindelse med at Emma og Sykehusklovnene er årets martnasgjester, ønsker Rennebumartnan å støtte Emma og Sykehusklovnene, og igangsetter derfor en egen innsamlingsaksjon under martnan som finner sted 10. – 12. august på Berkåk.

I tillegg vil Emma selge klovnebilder og kort til inntekt for Sykehusklovnene.