Skaun

Det sier Frida Aarstein, som er en av klassekontaktene for andretrinnet ved Børsa skole.

Hva skjer?

Hun er kritisk til det hun mener er en upraktisk ordning med at elevene må oppbevare skolesekkene på gangen. Årsaken er at de to klasserommene er trange. De er bygd for 50 elever. I dag er det 49 elever på andretrinnet. På grunn av at skolesekkene ikke blir med inn i klasserommet, henges bilder av skolebøker opp i gangen før time for at elevene skal se hvilke bøker de skal ta med seg.

— Skaun er en vekstkommune, og hva skjer dersom vi passerer 50 elever, noe som er veldig sannsynlig at det gjør når som helst? Er det greit? Selv om årets andretrinn er ekstraordinært stort, var dette godt kjent da skolen ble bygd. Skolen burde vært bygd langt mer romslig, mener Aarstein, som har tvillinger på dette trinnet.

— Må justere grenser?

— Sier dine barn noe om hvordan de opplever skoledagen?

— Elevene disponerer to rom med plass til 20+30 elever. I dag, med 49 elever, er fordelingen 20+29. Mine barn sier at de trives best på den minste gruppa, der det er mindre bråk og bedre læringsmiljø.

Ingrid Kleive, som også er en av klassekontaktene, mener bygginga av Børsa skole er kortsiktig.

— Dette visste de om og burde ha tenkt mer langsiktig. Skolen burde hatt et ekstra klasserom som buffer. Kapasiteten på dette klassetrinnet kommer garantert til å bli sprengt når vi ser på all husbygginga i Børsa. Hva skjer da? Må de justere skolekretsgrensene og flytte barn til andre skolekretser, spør Kleive.

Må ikke bruke gangen

Rektor Sol Øiaas ved Børsa skole mener situasjonen er tilfredsstillende, selv om andretrinnet nærmer seg det antall elever som skolen er bygd for.

Nå oppbevarer altså barna skolesekkene på gangen.

— Dette er ikke noe de gjøre, og vi hadde fint fått plass til skolesekkene i klasserommene. Lærerne har valgt en slik løsning for at det skal bli mer romslig, ryddig og praktisk i klasserommet, sier Øyaas, som understreker at dette er ikke Børsa skole alene om.

— Dersom du besøker skoler rundt om i Norge, vil du finne mange eksempler på at skolesekkene settes igjen på gangen. Dette bidrar til at det blir lettere å bevege seg mellom pultene. Dette gjøres også i andre klasser på skolen. Ikke fordi det er trangt, men fordi det er et pedagogisk valg.

Til hjelp og støtte

Om bildene av bøker som henges opp i gangen sier hun:

— Lærerne har tatt bilder av forsida av bøkene som brukes i timene. Bildet av boka blir hengt opp før timen, slik at elevene på en enkel måte kan se hva de trenger å ha med seg inn. Læreren slipper da å gi muntlig beskjed til én og én elev. Ei slik ordning er til hjelp og støtte for både elever og voksne for å få ting til å gli best mulig, sier Øiaas, og legger til at heller ikke pennal blir med inn i klasserommet.

— Elevene får utdelt det de trenger av skrivesaker på pultene sine. På den måten unngår man fokus på dyrt utstyr, og det blir mindre å fikle med på pulten, sier hun.

— Ikke noe lovbrudd

Børsa skole ble tatt i bruk i oktober 2015. Dagens andretrinn er derfor de første som startet et skoleår på skolen. Trinnet er en god del større enn de fleste klassetrinn ved Børsa skole. Det nest største klassetrinnet vil ha 45 elever til høsten.

Sol Øiaas mener dagens situasjon er uproblematisk.

— Vi har i dag 49 elever på dette trinnet, og forholder oss til det. Vi organiserer oss slik at trinnet deles i to både i forbindelse med kroppsøving, uteskole, mat og helse, kunst og håndverk, stasjonsarbeid og under lesekurs. Dette skjer gjennom hele skoleuka. Skaun kommune har prioritert å bruke mye ressurser på tidlig innsats, noe dette trinnet også vil nyte godt av ved å bli delt opp i mindre grupper. Vi begår ikke noe lovbrudd, og mener vi gir samtlige elever på trinnet et godt tilbud, og med lærerressurser som om det var et tredelt klassetrinn. Men vi ser selvsagt at det er mer trangt med 49 enn med eksempelvis 40 elever, sier Øiaas.

Må bruke spesialrom

Skaun er en av de største vekstkommunene i hele Trøndelag, og har de siste åra opplevd økning i folketall hver gang SSB har publisert nye tall.

— Hva skjer dersom elevtallet passerer maksgrensa på 50 elever?

— Dersom det oppstår en sånn situasjon, som det selvsagt kan, skal vi løse dette etter beste evne når den måtte inntreffe. Blir det for trangt på klasserommene, må vi organisere oss på en annen måte og ta i bruk spesialrommene systematisk for å kunne dele trinnet i mindre grupper. Det gjør vi delvis i dag også, sier hun.

Greit å bygge på

— Har Skaun kommune bygd Børsa skole for liten?

— Med det elevtallet vi har i dag, så er ikke Børsa skole for liten. Vi vet imidlertid at tilflytninga til Skaun kommune er stor, og at det er stor sannsynlighet for at elevtallet vil stige framover. For Børsa skole har det stor betydning på hvilke trinn elevtallsøkninga vil skje, sier Øiaas.

På flere av trinnene er det god plass.

— Skulle det skje at flere trinn passerer 50 elever, har vi selvsagt ei utfordring. Børsa skole er imidlertid tegnet slik at det skal være greit å bygge på skolen dersom dette behovet skulle oppstå. Det er litt spesielt at skolen er bygd for 50 elever på trinnet, men de politiske vurderingene bak dette er det andre enn meg som må svare på, sier Sol Øiaas.

PS: Kapasiteten på 50 elever per klassetrinn, har ingen relevans til brannforskriften, da den vil ligge godt over 50, ifølge brannvesenet.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300