Rennebumartnan oppfordrer samtlige 140 utstillere til å komme med kreative og morsomme rampestreker når de kommer til Berkåk 10. – 12. august.

- Vi ønsker å være leken, modig og kreativ, gjerne provosere og utløse energi og oppfinnsomhet, sier Kenneth Teigen som hvert år jakter på et nytt og yngre martnaspublikum.

Dristigere

Kanskje av den grunn har de lansert årets tema, Rampestreker, som skal inspirere både utstillere til å være litt dristigere i uttrykket, og ikke minst publikum til å dra på Rennebumartnan som har stått som en bastion i et par tiår, men som i likhet med de fleste arrangement, må jobbe hardt om folks oppmerksomhet.

140 utstillere

Også i år kommer det utstillere fra hele landet til Rennebumartnan som blir ansett som en av landets viktigste salgsmesser innen kunst og håndverk. For å understreke temaet Rampestreker, er kunstneren Ståle Gerhardsen invitert til å sette sitt preg på Berkåk både i forkant av martnan og under martnan i august. Han har allerede utført et utsmykningsprosjekt på en vegg på et forretningslokale, og planlegger å ha kunstutstilling i to konteinere under martnan. Han får ellers godt følge av rindalskunstner Inga Dalsegg som er en av 20 nye utstillere på martnan. Heller ikke hun er helt fri for å finne på noen vennligsinnede og morsomme rampestreker både i forkant og under martnan.

Liv og røre

Selv om Rennebumartnan har profilert seg som ei salgsmesse innen kunst og håndverk, er det flere som ønsker å vise seg fram når det kommer så mange mennesker til bygda. Under martnan i fjor var det flere næringsdrivende og andre aktører som hadde aktiviteter på industriområdet, med blant annet maskiner, kjøretøy, traktorpulling.

- Det slo så godt an at de har lignende aktiviteter i år. I tillegg blir det aktiviteter med blant annet dyr på området mot Berkåk Veikro, forteller Teigen.

På området til Sande Hytter samles flere hytteprodusenter og tomtetilbydere.

- Dette mener vi blir en vinn-vinn situasjon både for martnan og det lokale næringslivet, mener Teigen.

Underholdning

Rennebumartnan har markert seg med et eget kulturprogram i løpet av de tre dagene martnan pågår. Akustisk aften på fredag kveld er i år byttet ut med Energisk aften med høy allsangfaktor. Musikkskolerektor Sverre Stenløkk har for anledningen satt sammen et orkester som skal akkompagnere lokale sangere.

- Vi har så mange flinke sangere og talenter her i distriktet, så vi gleder oss til å løfte fram noen av dem. Dette tror vi blir en kjempehyggelig «gåutkveld», sier kulturansvarlig på martnan, Ingrid Storlimo.

Apes & Babes

Lørdag 11. august blir det konsert på utescenen med Apes & Babes, som blir kalt en av Norges råeste vokalgrupper kjennetegnet av unikt samspill, sceneutstråling og scenebeherskelse.

- Gruppas lydbilde og uttrykk har mer til felles med band enn med kor. Fokuset er å utfordre de vokale, så vel som de musikalske grensene, og gruppa har et særegent vokalt uttrykk, der ingrediensene energi og humor spiller en sentral rolle, sier Teigen.

Apes & Babes består av Ingunn Sollie, Martin Halsvik Lillealtern, Ingrid Storlimo, Vidar Johansen, Sigrun Hassel Pedersen, Tor Martin Antonsen, Elin Valvatne og Øyvind Dalen Sørbøl.

Familiedag

Søndag 12. august er den store familiedagen med konsert med Bare Fjas og Blågras. De består riktignok av bare tre karer, Øyvind Smidt (vokal, fele, mandolin), Hans Martin Storrøsten (gitar) og Fritz Eidsvåg (banjo, kontrabass). Men de har 27 strenger og til sammen 9 instrumenter de trakterer i tillegg til å synge trestemt.

De spiller blant annet noen av de gamle amerikanske cowboysangene, men aller mest liker de å synge og spille kjente og kjære barnesanger som blant annet Blåmann, Fola Blakken, Reven på hønsejakt og Gubben og Gamla? Disse gode, gamle låtene blir framført i ekte bluegrasstil med banjo, fele, gitar og sang, og med masse rampestreker rundt.

Sirkusskole

På familiedagen på søndag kommer ellers Nidaros Nysirkus. Det er unge, dedikerte og dyktige artister fra Trondheim med mange talenter innen sirkus og scenekunst. De byr på eget show i tillegg til sirkusskole hvor det er mulig å lære egne sirkustriks.

Ettersom årets tema er Rampestreker er det kanskje ikke så overraskende at martnan stiller med en egen snikkarbod i Emil i Lønneberget sin ånd. Her blir det spikking, dreiing og andre håndverksaktiviteter i regi av Sør-Trøndelag Husflidslag. I samme området, på Leirplassen, blir det også lærerike og morsomme aktiviteter.

Bare Fjas og Blågras spiller på familiedagen på Rennebumartnan søndag 12. august. Foto: pressebilde