Sur vind, overskyet og til dels kaldt vær hindret ikke tøffe jenter og gutter i 8. klasse ved Orkanger ungdomsskole å hive seg i vannet for å svømme nærmere 100 meter. 8.-klassen måtte nemlig finne andre ting å gjøre enn å være på skolen ettersom 10.-klassen skulle ha muntlig eksamen og okkuperte mesteparten av klasserommene. Dermed ble det arrangert Bråttåbjønnj i Gammelosen i stedet for.

- Vi har et valgfag som heter «innsats for andre» og der synes elevene det er artig å finne på noe sosialt sammen. Derfor har vi tatt turen hit til Gammelosen for å arrangere en slags variant av Bråttåbjønnj, sier Trone Kojan ved Orkanger ungdomsskole.

Noe for alle

Aktiviteten var veldig lik det vi ser i Bråttåbjønnj under Orkangerdagene, men her var det lagt inn noen element hvor elevene måtte løse noen oppgaver i tillegg til å svømme, løpe og sykle en distanse.

- Tanken er at alle elevene skal få være på en eller annen måte og ha en rolle. Det er tre etapper med noen tenkeoppgaver imellom der. Det er litt forskjellige som skal passe for de aller fleste og slik at det fysiske elementene ikke skal bli så avgjørende. Vi har egne jente- og guttepuljer før vi skal ha en superfinale på slutten av dagen, forteller Kojan.

Hoppet i vannet

Det var ikke akkurat badevær i Gammelosen på onsdag, men litt over 10 plussgrader og sur vind stoppet ikke de tøffe elevene fra å hoppe i vannet. Ingunn Skoglund, Tinde von Wachenfeldt og Marthe Auseth la inn en kjempeinnsats på svømmeetappen.

- Det var veldig kaldt, samstemmer trioen.

- Jeg merket at jeg fikk igjen for at jeg har gått på svømming tidligere, sier Skoglund.

- Jeg klarte ikke svømme lenger halvveis, så jeg måtte begynne å løpe i vannet i stedet, forteller Auseth.

Trioen var mer eller mindre enig i at det var godt å komme seg ut av klasserommet for en dag.

Grilling

Det var ikke bare fysisk aktivitet som sto på menyen for 8. klasse. Klassen hadde fått sponset grillmat fra det lokale næringslivet for å arrangere en liten grillfest til lunsj.

- Veldig mange etterlyser kantine på skolen, så det er veldig fint å få til en slik grilldag. Jeg tror elevene setter pris på det og ikke minst det å få gjøre noe annet en dag, sier Kojan.

Kojan håper også at denne dagen kan være med på å rekruttere flere til årets utgave av Bråttåbjønnj som i år skal arrangere en ungdomsklasse.

- Denne dagen kan nok være med på å ufarliggjøre det å delta på Bråttåbjønnj. Distansen som vi har lagt opp til her er jo også mye lenger enn det som er satt opp i Bråttåbjønnj. En trenger ikke være toppidrettsutøver for å delta, sier Kojan.

PS! Årets utgave av Bråttåbjønnj går av stabelen 24. juni.