Det kommer fram i et brev 13 ordførere har skrevet til direktøren ved St. Olavs hospital, Rune Wiseth.

I sommer vil én av de tre sengepostene ved medisinsk avdeling ved Orkdal sjukehus være stengt i to måneder fra 23. juni.

Det har fått ordførerne i orkdalsregionen til å reagere.

Politikerne har lenge vært kjent med at det vil bli en permanent reduksjon av antall senger ved Orkdal sjukehus.

Reduksjonen kommer både som følge av oppussinga som gir flere enmannsrom, og som en del av den framforhandlete avtalen mellom St. Olavs hospital og kommunene når det gjelder blant annet sammenslåing av akuttmottak, legevakt og kommunale observasjonssenger (kad-senger).

Denne avtalen innebærer at det blir to færre kad-senger enn i dag. I sommer vil renoveringa av sykehusets andre etasje starte. Omlegginga til enmannsrom vil gi en reduksjon på seks senger.

«Tilfeldigvis»

Brevet til St. Olav-direktøren er signert følgende ordførere:

  • Odd Jarle Svanem, Hemne

  • Jon P. Husby, Skaun

  • Oddbjørn Bang, Orkdal

  • Ola Rognskog, Halsa

  • Ole L. Haugen, Hitra

  • Oddvar Indergård, Agdenes

  • Helge Røv, Surnadal

  • Are Hilstad, Meldal

  • Berit Flåmo, Frøya

  • Ola Øie, Rennebu

  • John Lernes, Snillfjord

  • Ola T. Heggem, Rindal

  • Tom Myrvold, Ørland

I brevet kommer det fram at kommunene i orkdalsregionen tilfeldigvis er blitt klar over at kapasiteten ved medisinsk avdeling i Orkdal skal reduseres ved at ei avdeling stenges i sommer.

- Vi er bekymret for at det kan bli økende antall reinnleggelser og situasjoner som kan true pasientsikkerheten, skriver de i brevet.

Vil ha risikovurdering

Odd Jarle Svanem, som er leder i regionrådet og ordfører i Hemne, sier til ST at kommunene er kjent med reduksjonen som følge av oppussing og sammenslåing av akuttmottak, legevakt og kad-senger. Det siste har kommunene selv vært med på å framforhandle.

- Det vi reagerer på, er sommerstenginga, og ikke minst denne sett i sammenheng med den permanente reduksjonen i antall senger. Vi ønsker derfor ei risikovurdering av sommerstenginga, samt at vi får en dialog om konsekvensene, sier Svanem til ST.

- Hva er bakgrunnen for at dere frykter for pasientsikkerheten?

- Det er ikke slik at folk slutter å bli syke selv om det er sommer. Vi ønsker å vite hva denne nedstenginga handler om. Kanskje er det ubegrunnet frykt. Men vi er betenkt når dette skjer uten at vi er informert.

Vikarproblemer

St. Olavs hospitals samhandlingsdirektør, Tor Åm, sier at det nå vil gå ut et brev til de aktuelle kommunene. I tillegg vil St. Olav ta initiativ til et møte med ordførerne for å svare på spørsmålene i brevet.

Det er imidlertid lite som er nytt i forhold til i fjor når det gjelder sommerstenging ved sykehuset i Orkdal. Da var det en reduksjon på 18 senger - i år vil den være på 20.

- Dette er en diskusjon som startet i 2016 på bakgrunn av at man så at det var vanskelig å skaffe ferievikarer i Orkdal. Så når sommeren 2017 ble planlagt, var det med en reduksjon på 18 senger. Samtidig ble kapasiteten på Øya økt noe. I Orkdal ble det stort sett drevet med det faste personalet, forteller Åm.

Sommerstenginga kommer i tillegg til den ordinære sommerstenginga man har hatt siden 2006, ved at det er redusert virskomhet ved kirurgisk avdeling.

Mer tid

I sommer blir det altså en reduksjon på 20 senger på medisinsk avdeling, og det er stort sett gjenværende fast personale som skal stå for driften.

- Vi opprettholder antall leger på vakt. Med færre senger å ta seg av, blir det i praksis et bedre tilbud. Legene vil blant annet få mer tid til å se til pasienter i mottakelsen. Og alle pasienter vil få den hjelpen de har krav på. Forskjellen er bare at noen må reise til Trondheim for å få denne hjelpen i sommer, sier Åm.

Endrer opptaksområde

Et konkret grep som tas, er at opptaksområdet for medisinsk avdeling i Orkdal blir endret. Det innebærer i praksis at indremedisinske pasienter som er bosatt i Oppdal, Rennebu, Midtre Gauldal, Melhus, Bjugm og Åfjord blir sendt til Trondheim i stedet for til Orkdal, slik tilfellet er ellers i året.

Det betyr at indremedisinske pasienter fra orkdalsregionen i all hovedsak vil bli sendt til Orkdal - også i sommer.

Vil satse i Orkdal

Samhandlingsdirektøren beroliger folk i orkdalsregionen med at det ikke er planer om noen nedbygging av sykehuset i Orkdal.

- Det er på ingen måte noen nebygging av sykehuset, heller tvert imot, sier han og viser til renoveringa og at det i langtidsplanen er satt av midler til ytterligere oppussing.

- Vi vil ha behov for full drift ved sykehuset i Orkdal i årene som kommer.

Orkdal sjukehus vil ha redusert virksomhet i sommer, slik det også var i fjor sommer. Foto: Catharina Morken