Hemne

Det sier Harald Lund, en av ni lærlinger som denne uka var på Wacker Holla Metall for å skrive under kontrakter og få en presentasjon av bedriften. 1. september starter det toårige løpet mot fagbrev.

Førsteønske

Det er ikke lenger som før i tida da, etter sigende, læreren truet elevene på skolen med at hvis du ikke gjør leksene dine, havner på Holla.

Bedriften er blitt særdeles populær og et naturlig førstevalg for svært mange. I år var det hele 87 søkere innenfor fem fag som ville til Holla.

— Jeg ble veldig, veldig glad da jeg i mai fikk vite at jeg fikk plass på Holla, sier Harald Lund, som om en måneds tid er ferdig med førstegangstjenesten.

Før det gikk han førsteåret på TIP, og deretter kjemi/prosess på Hemne videregående skole.

— Jeg pekte tidlig ut Holla som førsteønske for lærlingplass. Nå skal jeg jobbe i produksjonen og følge vanlig skiftplan, sier han.

Vil rekruttere

Å jobbe som lærling kan fortone seg som en to år lang jobbsøknad. For det er opp til hver enkelt å overbevise om at du er riktig person på riktig sted.

— Ja, nå blir det opp til oss selv. Får jeg jobb på Holla etter lærlingsperioden, har jeg en god og trygg arbeidsplass. Jeg må ta vare på den tilliten jeg har fått som lærling og gjøre en bra jobb, sier Harald Lund.

— Vi ønsker å rekruttere nye ansatte blant annet gjennom lærlingordningen, og når de søker om jobb, blir de vurdert ut fra de tilbakemeldingene vi får fra lederne som har ansvaret for dem i lærlingtida, sier mannskapskoordinator Kai Ola Graadahl.

— Fortjener skryt

Årets opptak av lærlinger er det største én enkelt arbeidsgiver har tatt imot i Hemne.

— I løpet av mine elleve år i Tokha, har jeg aldri før vært borti et så høyt antall, sier Ingeborg Kjærem Lian, daglig leder i Tokha (Tverrfaglig opplæringskontor for Hemne og Aure).

Det er Tokha som administrerer lærlingordningen, og som gjør «papirarbeidet» for arbeidsgiverne.

— Jeg synes virkelig Holla fortjener skryt for den jobben de gjør med lærlinger, og vi har fått opplyst at de vil ta inn enda flere neste år, sier Lian.

Vil bli best i verden

Lærlingene, som altså tiltrer 1. september, vil få ta del i en historisk prosess på Holla i tida framover. Verdens største silisiumovn er nemlig under bygging – ei investering til rundt regnet én milliard kroner – og det er et eventyr de unge arbeidstakerne vil få anledning til å følge tettere enn de fleste.

Denne uka var det Ståle Vaag, HR-ansvarlig (personalsjef) som sto for introduksjonen.

— Nå er dere en del av et lag i et konsern med totalt 17 000 ansatte, og vi vil bli best i verden på det vi holder på med, sa Vaag til forsamlingen med lærlinger, og viste også en video som forteller hvilke produkter som inneholder silisium fra Holla.

Om responsen fra søkerne sier han:

— Det er veldig bra. Dette viser at vi er en meget attraktiv bedrift for ungdommer som vil ha seg læreplass, sier Vaag.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Endelig innenfor porten. Harald Lund er svært glad for å få lærlingplass på Wacker Holla Metall. Foto: John M. Myrhaug