Hemne

Denne historiske begivenheten ble forrige lørdag markert med en sosial tilstelning på Sodin skole for både elever og lærere fra 1968. 40 tidligere avgangselever og åtte tidligere ungdomsskolelærere deltok i markeringen som ble holdt i kantina på skolen. For anledningen var kantina vakkert pyntet med blant annet nyplukket markblomster. Maten var buffé med både kalde og varme retter, samt kaffe og ei stor jubileumskake.

Slapp å reise ut

Den 9-årige skolen fra høsten 1966 var et viktig framskritt for skoleverket i Hemne. Det gjorde at de som ville fortsette med realskole slapp å reise ut av bygda og bo på hybel i Orkdal eller på Tingvoll. Nå kunne de gjennomføre 9-årig skole hjemme, og fortsette utdanningsløpet direkte til for eksempel gymnas. Elever fra alle skolene i Hemne ble fattet av omleggingen, slik at mange måtte kjøre skolebuss.

Store forandringer

Dagens rektor på Sodin, Siv Tove Sødal, tok forsamlingen med på en omvisning gjennom dagens Sodin. Mye er likt som i 1968, men det er nærmest noe sciense fiction-aktig over undervisningsmåten. Den digitale utviklingen har bidratt til store forandringer. Kladdebok og blyant er nå erstattet med nettbrett. Det har ifølge rektor bidratt til større interesse og engasjement blant elevene.

Sang og fortellinger

Det sosiale samværet bestod først og fremst i god mat og den gode samtalen. Lydbildet rundt bordene nådde en betydelig styrke. Noen hadde ikke sett hverandre på 50 år, og det ble utvekslet mange episoder fra skoledagene på 60-tallet. Innimellom var det enkel, «heimgjort» underholdning med sang og fortellinger, der Harald Bjørkøy, Dag Mogens Johannessen og undertegnede bidro. Kristian Sættem stilte i 68-tallsklær og skoleveske, og tok oss med på ei tidsreise som var både artig og tankevekkende.

Skjemt og alvor

Tidligere lærer ved ungdomsskolen, Jarle Stølan, bidro i kjent stil med en tale som inneholdt både skjemt og alvor. Mange vil mene at hans budskap til forsamlingen er kanskje det viktigste som ligger igjen etter 50-års markeringen:

— Ta vare på de gode øyeblikkene dere har opplevd gjennom livet. Vær fornøyd med det som dere har fått til, og legg vekk det som ikke gikk så bra. Sett pris på dere selv, var oppfordringen fra Jarle Stølan.

Arrangementet var stelt i stand av Kristian Sættem, Ingrid Tølche, Randi Tyskø, Dagfrid Karlsen og Steinar Væge.