Irene Volden og Harald Aspen har stilt bakgården sin i Fjordgata 11 til disposisjon når det skal fortelles om strandsitternes liv på Nerøra under Orkangerdagene. Det er Orkanger historie, Orkanger Aktivum og Orkdal historielag som inviterer til ei vandring i fotsporene til de gamle strandsitterne som hadde hus og virke på Nerøra på 1800-tallet.

Hus med sjel

Det er historiker Elsa Reiersen som skal fortelle om strandsitternes liv og virke, mens Orkangerhistorie bidrar med informasjon spesielt om Fjordgata 11 hvor Irene Volden og Harald Aspen har bodd de siste par åra. I bakgården til Volden/Aspen bidrar også Tor Kvarsnes og Konekoret samt aktører fra musikkspillet Litj-Johan som er skrevet nettopp av Irene Volden.

- Det blir veldig spennende å høre mer om historia om eiendommen vi har kjøpt, sier Irene Volden som sammen med Harald Aspen solgte en stor enebolig og flyttet til et lite, og heller gammeldags hus med sjel i Fjordgata.

Hvordan levde de?

Vandringa på Nerøra starter på Fernie plass fredag ettermiddag den 22. juni. Vandringa er et ledd i Orkdal historielag sin serie med temakvelder og arrangement hvor de i år fokuserer på Nerøra og livet blant strandsitterne, da de erfarer at historia om den gamle Feskarøra er forholdsvis lite kjent blant folk i Orkdal. Sentralt for foredraget til Reiersen, er hvem var disse strandsitterne, hvordan levde de, hvordan var de kledd, hva levde de av og hvordan bodde de?

Liten landsby

Nerøra eller Orkedalsøren som den ble kalt, var som en liten landsby med to husklynger, Nervigsøra og Hovsøra, som besto av boliger og økonomibygninger. Det var gårdene Nervig og Hov som eide grunnen. Beboerne var husmenn under gårdene, men de ble kalt strandsittere og ikke husmenn.

Strandsitterne hadde liten eller ingen arbeidsplikt, og bygselavgiften var tilpasset deres beskjedne inntekter. De fleste eide husene de bodde i, og utnyttet jordstykkene rundt husene til å dyrke lin, poteter og andre rotfrukter. De hadde kanskje en færing eller fembøring samt en garnstump til å fiske med, en liten åkerlapp og noen få kyr, sauer og geiter.

Film om Nerøra

Irene Volden som for tida skriver på et filmmanus om Nerøra synes det er svært interessant å øse av Else Reiersen sin spesialkunnskap om Nerøra. Vandringa avsluttes også hjemme hos henne og mannen Harald Aspen i Fjordgata 11 hvor de byr på kaffe og noe å bite i samt altså sang og musikk av Konekoret og Tor Kvarsnes.