Denne uka utspilles en maktkamp på harde livet i Korsvika på Lade under det årlige Korsvikaspillet Håkon opg Kark. Sentralt i denne maktkampen står Eli Taagvold fra Meldal som er styreleder av Korsvikaspillet og også med på scenen som kriger.

På lag med barna

Leif Erik Solstad fra Skaun er også i år sterkt delaktig både som økonomiansvarlig for spelet og på scenen på fjerde gang. Denne gangen har han med alle tre barna, Fredrik (16) som kriger, Ingunn (13) som hestejente og Tonje (8) som bondebarn. Selv spiller han handelsmannen som prøver å selge Anna som trell.

Fra Rennebu og Buvika

Anna spilles også i år av Tuva Børgedotter Larsen fra Rennebu som for tida er aktuell for rollen som Lena i teateroppsettinga av «Så som i himmelen». Ingrid Reinkind fra Buvika har også i år rollen som den sterke Bergljot, kona til Sigurd Jarl og mor til Håkon Jarl.

- I år har vi samme regissør, Catrine Telle, og de samme hovedrolleinnehaverne som i fjor, og kan derfor korte kraftig ned på øvingsperioden, sier Eli Taagvold som ikke legger skjul på at også Korsvikaspillet har betydelig økonomiske utfordringer for å overleve.

Derfor er det ekstra stas at Reitangruppen er inn som hovedsponsor.

- Vi hadde et ønske om at Odd Reitan skulle holde åpningstalen. Men av naturlige grunner er han på bryllupsreise og derfor forhindret, sier Leif Erik Solstad som også har ansvar for sponsorbiten.

Samfunnsaktuelt

Neste år har Korsvikaspillet Håkon og Kark 30-årsjubileum. Foreningen Korsvikaspillet teller i dag 130 medlemmer.

- De som er med, må betale en liten medlemsavgift som blant annet dekker forsikringa når de står på scenen, sier Solstad som er med i Korsvikaspillet på grunn av sin sterke interesse for historie.

- Dette er viktig trønderhistorie som handler om den tida da Trondheim ble grunnlagt. Men det handler også om krigens grusomheter og om barn i krig. I likhet med i dag, handler det om religioner som tørner sammen, der religion blir brukt som motivasjon eller unnskyldning, for å drepe, sier Solstad.

Nye venner

Solstad framhever det gode miljøet blant alle de som er med på spelet.

- Det er artig å komme ned i vika der alle snakker med alle, unge som gamle, sier Solstad som synes det er stas å ha med alle ungene sine på et slikt eventyr.

- Ettersom vi bor så langt unna, blir det sene kvelder, men det går veldig fint, sier Solstad og forteller at han ikke ser snurten av minstejenta Tonje på øvingene, bortsett fra når hun skal ha mat.

- Hun synes det er kjempeartig, og har fått mange nye venninner, sier han.

Trellejenta Anna

Korsvikaspillet Håkon og Kark handler om ladefamilien som bodde på Lade gård på 900-tallet. Det er Sigurd Jarl og kona Bergljot, og sønnen Håkon Jarl som har et sterkt kjærlighetsforhold til Tora på Rimol som opprinnelig kommer fra Meldal.

Vi møter trellejenta Anna som ble reddet av kristne handelsmenn da de fant henne på et båthvelv utenfor Orknøyene. Hun kommer til et samfunn i Trøndelag som er preget av Åsatrua. Her blir hun forsøkt solgt som trell, før hun blir gitt bort til ladefruen Bergljot.

Håkon, Kark og Anna

Sentralt i handlinga er forholdet mellom Håkon Sigurdsson og trellen Kark som hadde hengt sammen fra de var født fram til de ble voksen.

- Det er vanskelig å si om det var et vennskaps- eller et avhengighetsforhold. Håkon hadde all makt over Kark, sier Taagvold.

Det er Kark som redder livet til Anna da hun kommer til Lade, og det utvikler seg et kjærlighetsforhold mellom de to som varer hele livet. Problemet er at Håkon bestandig kommer før Anna.

Sterke kvinner

Noe som er typisk for denne tida, er de mange sterke kvinnene, Bergljot, Tora, Anna og trollkjerringa Liva, før kristendommen kom og prediket at kvinner skulle tie i forsamlinger.

- Kvinnene hadde makt, og kjønnsrollene var ikke så adskilte som det kristendommen innførte, sier Taagvold og framhever den viktige rollen til Håkon Jarl som var besatt av tanken om hevn for å rettferdiggjøre farens død, og dermed også svikter pliktene overfor folket da han er så mye borte.

Da Olav Tryggvason kommer med kristendommen, velger folket å følge ham i stedet for Håkon jarl.

Vakkert bakteppe

Spesielt for Korsvikaspillet er de naturskjønne omgivelsene med Trondheimsfjorden som vakkert bakteppe.

- Det er helt spesielt. Om nordavinden står midt i fleisen på oss, så tråkker vi til og spiller enda hardere, sier Leif Erik Solstad som også framhever livebandet med blant andre sambygdingen Jo Kjøren.

Fem forestillinger

For å kunne spille for fulle tribuner, er spilleperioden kortet inn til fem forestillinger, torsdag, fredag, to forestillinger på lørdag og en på søndag med muligheter for ei ekstraforestilling siste dag. Hver forestilling rommer 500 publikummere.

Catrine Telle er også i år regissør. Daniel Adolfsson spiller Kark, Lavrans Haga spiller Håkon Jarl, Marte Stolp er Tora på Rimol og Olav Tryggvason spilles av Endre Hellestveit.

Tuva Børgedotter Larsen tar en pause fra øvingene til «Så som i himmelen» i Stockholm,for å spille trellejenta Anna i Korsvikaspelet Foto: IDAR LIND
Eli Taagvold fra Meldal, som er bosatt i Trondheim, er styreleder for Korsvikaspelet. Foto: Idar Lind