Det har lenge vært kjent at Sika og Ålvatnet vil bli behandlet med rotenon i slutten av august, dersom Miljødirektoratet sier ja til søknaden fra Fylkesmannen i Trøndelag.

Målet med rotenonbehandlinga er å utrydde gjedda, som er ulovlig satt ut i de to vatna. Gjedda spiser opp ørreten, noe som har alvorlige konsekvenser for den rødlistede elvemuslingen. Elvemuslingen tilbringer sin første vinter i gjellene på ørreten, og vil dø ut dersom ørreten blir borte fra vassdraget.

Også i Svorkåstjønna

Det er Veterinærinstituttet som skal gjennomføre rotenonbehandlinga, og representanter for instituttet har undersøkt vatn som ligger oppstrøms for Sika, for å finne ut om det kan være gjedde i flere vatn enn i Sika og Ålvatnet.

Helge Bardal i Veterinærinstituttet forteller at de har sikre observasjoner om at det er gjedde også i Svorkåstjønna:

- Vi hadde det som uavklart ved oppstart av prosjektet ved nyttår. Men når man snakket med lokalkjente og grunneiere, ble det fort klart at det var gjedde i Svorkåstjønna også, sier han og legger til at en grunneier har tatt gjedde på garn i tjønna.

Dosering

Veterinærinstituttet har denne uka gjennomført volumoppmålinger av Ålvatnet, Sika og Svorkåstjønna.

Dette er viktig med tanke på å finne rett dosering:

- Volumoppmålinger er viktige fordi det skal doseres slik at vi tilsetter én liter CFT-L (som inneholder rotenon) per én million liter vann, og da må vi vite vannvolumet, forklarer Bardal.

Ålvatnet hadde en maksdybde på 11,5 meter, Svorkåstjønna 9 meter, mens Sika var 4 meter på det dypeste.

Tips om Byakjela

Både ST og veterinærinstituttet har de siste ukene fått tips om at det skal ha vært observert gjedde i Byakjela.

- Byakjela er sjekket ut med lokalkjente, og tilbakemelding er at det ikke er gjedde der, sier Helge Bardal.

Høring

I forrige uke ble søknaden om rotenonbehandling lagt ut på høring på Miljødirektoratets hjemmeside.

Høringsfristen er satt til 13. juli.

Bardal sier til ST at Veterinærinstituttet er interessert i å få vite mer om når og hvor i Sika-vassdraget gjedda ble satt ut. Folk som kan ha tips om dette, bes ta kontakt med Veterinærinstituttet.

Bjørn Mejdell Larsen fra Nina vurderer lokaliteter for elvemusling. Foto: Privat