Tirsdag 20. juni fikk Skaun kommune besøk av to stortingspolitikere. Tema for møtet var blant annet arbeidsinkludering. Klasseeksemplet som ble løftet frem var kommunens vekstbedrift Kapto AS. Og Hadia Tajik (Ap) og Jorodd Asphjell (Ap) lot seg imponere av det de fikk høre.

– Vi er den største leverandøren av bjørkepinner til pinnekjøtt i hele Norge. I 2017 omsatte vi for over 12 millioner kroner, sa daglig leder i Kapto, Lena Thysnes.

Vidar, som flyttet til Skaun fra Orkdal for tjue år siden, fortalte om sin arbeidshverdag. Foto: Erik Eikebrokk

Husby og Wirkola

Etter at ordfører Jon P. Husby holdt en rosende velkomsttale til ære for de fremmøtte, var det styreleder i Kapto, Jonvald Nikkinen, sin tur til å ta ordet.

– Å tale etter ordføreren er som å hoppe etter Wirkola, sa Nikkinen til latter i salen, og la til at han, som Wirkola, kommer fra Finnmark.

Kaptos visjon er å være en av Trøndelags beste vekstbedrifter gjennom kontinuerlig utvikling av mennesker, i tillegg til å fremme arbeidsinkludering og økt livskvalitet for mennesker som er på arbeidsmarkedstiltak, står det i årsmeldingen for 2017.

– Vi har planer om å utvide virksomheten i år, sier Nikkinen, som har vært styreleder siden Kapto ble etablert, selv om han prinsipielt sett sier at han er imot at en styreleder skal sitte så lenge.

Stortingspolitikerne fulgte interessert med da deltagerne fra Kapto fortalte om arbeidshverdagen sin. Foto: Erik Eikebrokk

Håp om flere arbeidsplasser

Det var nettopp Kapto, som drifter rådhuskaféen i tredje etasje av kommunens politiske knutepunkt, som stod som vertskap for det prominente besøket. Mange av bedriftens ansatte hadde møtt opp for å dele sine arbeidserfaringer med stortingspolitikerne.

– Det er så godt å kunne stå opp om morgenen og vite at jeg har en jobb å gå til, forteller Natalie, som har jobbet i Kapto i to år.

– Det er viktig å se og bli sett, og det å ha en jobb der man jobber sammen med folk man trives med. Kapto betyr mye for meg, sier orkdalingen Vidar, som har bodd i Skaun i tjue år.

I tillegg til å være uoffisiell «norgesmester i levering av håndlagde bjørkepinner», leverer Kapto økologisk frukt og grønt til NTNU, drifter rådhuskaféen, kapper ved og tilbyr transporttjenester, for å nevne noe.

– Kapto går så det kviner. Nå har vi håp om å tilby enda flere arbeidsplasser, sier Nikkinen.

Stortingspolitiker Hadia Tajik lot seg imponere over Skaun kommunes vekstbedrift.

Imponert

Kapto er ett hundre prosent eid av Skaun kommune, og har i dag ti ordinære ansatte. Disse er med på å legge til rette for 15 VTA (varig tilrettelagt arbeid)-plasser og 5 AFT (arbeidsforberedende trening)-plasser.

– Det viktigste for oss er at folk skal føle mestring og ha livskvalitet. Det å føle at de kan bidra med noe, er viktig for alle, sier Thysnes.

– Målet med Kapto er å gi alle muligheten til å bidra i arbeid. Det burde være større åpenhet i samfunnet for å få inn alle i arbeid, selv om det er noen som trenger ekstra oppfølging, fortsetter hun.

Jorodd Asphjell og Hadia Tajik (med ryggen til) fikk gave fra Kapto AS; en pakke bjørkepinner, så klart. Foto: Erik Eikebrokk

I 2017 produserte og leverte Kapto 3,5 millioner bjørkepinner, som er håndlagd og pakket for hånd, i tillegg til 25 000 fruktkurver.

– Rogaland takker dere for bjørkepinnene. Hadde det ikke vært for dere hadde det ikke blitt noe pinnekjøtt, sier Hadia Tajik, som kommer fra en av Norges store sauekommuner, Strand.

Stortingspolitikerne fikk - selvfølgelig - hver sin pakke bjørkepinner i gave.

– Dere har et flott perspektiv på arbeid; et perspektiv som er mye bedre enn det mange andre kommuner har. Det er mange andre viktige verdier med det å være i arbeid, enn bare penger. Jobben dere gjør er med på å holde hjulene i gang i lokalsamfunnet. Dette er et behov som samfunnet har, som dere dekker, sier Tajik.

Håndlagde bjørkepinner. Foto: Erik Eikebrokk