ORKDAL/OSLO/USA

Saba Hatzimarkos Porter vant Emmy-prisen for filmen «En normal jente» som handler om ei jente som har Aspergers syndrom, og som hun har laget med utgangspunkt i sin egen søster, Tatiana Hatzimarkos, som har Asperger.

Høythengende

Da hun ble nominert til Emmy-pris, uttalte Porter at bare det å bli nominert var en seier i seg selv. Hun hadde heller ingen forventninger om å vinne en slik høythengende pris. Likevel var hun ikke i tvil om å reise til USA sammen med Tatiana og storesøster Tanja Dalen til Emmy-showet som var sist helg i Palm Springs i California og som er en av de største Emmy-utdelingene.

Hun var på forhånd blitt rådet til å skrive en takketale i tilfelle hun skulle vinne.

- Det våget jeg ikke. Men jeg hadde skriblet ned noen navn på en gul post-it lappe på dem jeg eventuelt måtte takke. Jeg tror forresten at jeg glemte den lappen på podiet, ler hun.

Et liv med Asperger

Saba Hatzimarkos Porter vant prisen innenfor sjangeren Public Service Announcement som hun beskriver som en type reklamefilm som ikke fokuserer på produkt, men som har tema omkring en sak med en slags dypere mening.

Filmen «En normal jente» forteller ei historie om hvordan det er å leve med Asperger. En film hun for øvrig laget i løpet av siste året sitt ved College of Southern Nevada. Hele prisutdelinga ble for hennes del en fantastisk begivenhet med to søstre sammen med seg i tillegg til at ei venninne fra Las Vegas og ei fra Peru kom med fly for å støtte henne i forbindelse med nominasjon.

Og så var det sikkert stort for Tatiana også?

- Ja, hun var med på scenen da jeg holdt takketale, og uttalte visst gang på gang at hun trodde hun drømte, ler Porter.

Ukjent territorium

I november i fjor flyttet Saba Hatzimarkos Porter hjem til Norge etter ti år i USA. Hun er nå spent på hva Emmy-prisen kommer til å bety for henne i norsk filmbransje.

- Norsk filmverden er ukjent territorium for meg, og det blir spennende å se om filmverdenen her i Norge har interesse for meg. Selv om jeg har fått denne prisen, er det mye arbeid igjen for å bli tatt inn i varmen norsk filmindustri, sier hun.

Kortere veg å gå

Den største forskjellen på norsk og amerikansk filmindustri, er at den norske er betydelig mindre enn den amerikanske.

- Det er kanskje en kortere veg å gå, men jeg vet ikke hvordan det fungerer. Det kan fortsatt være like vanskelig, sier Porter som stortrives i jobben som regissør, manusforfatter og fotograf, kameraoperatør i Kubrix Film og Foto i Oslo.

- Akkurat nå synes jeg det er veldig spennende å være i Oslo, og har ingen planer om å dra tilbake til USA, sier Saba Hatzimarkos som etter ei fantastisk helg i Palm Springs i California er tilbake på jobb i Oslo hvor hun for tida jobber med en film om barn og teknologi.

Saba Hatzimarkos Porter med beviset på at hun er Emmy- vinner. Foto: Privat